latinica  ћирилица
22/11/2023 |  07:44 ⇒ 09:26 | Аутор: РТРС

"Поштуј живот, не оружје" - Половина кривичних дјела учињена ватреним оружјем (ВИДЕО)

Половина кривичних дјела у Републици Српској учињена је ватреним оружјем, рекла је за Јутарњи програм РТРС Мирна Миљановић, начелница Одјељења за односе с јавношћу Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
Мирна Миљановић - Фото: РТРС
Мирна МиљановићФото: РТРС

Како истиче, ватрена оружја предмет су великих кривичних дјела, убистава, разбојништва као и изнуда.

Миљановићева каже да се оружје на погрешном мјесту и у погрешним рукама неријетко злоупотребљава.

- Одговорним власништвом и едукативним и превентивним кампањама које МУП Републике Српске спроводи сваке године пред празнике спријечавамо потенцијалне трагедије - навела је Миљановићева.

Миљановићева каже да МУП Српске кроз кампању "Поштуј живот, не оружје" покушава и да упозори лица која посједују легално оружје на потенцијалну опасност.

 - Лица која посједују легално оружје имају обавезу да га држе у сефу на мјестима ван домашаја других лица, да посједују већу одговорност. Да буду свјесни да оружје које посједују може бити предмет једне велике трагедије - поручила је Миљановићева. 

Она наводи да МУП Српске спроводи контроле лица која посједују оружје у циљу провјере да ли га лица држе у складу са прописима.

Кампања "Поштуј живот, не оружје", покренута као одговор на повећани број инцидената узрокованих ватреним оружјем, између осталог, упозорава и на значај одговорног власништва над легалним оружјем.

"Несрећа не бира ни вријеме ни мјесто - Одговорним власништвом над оружјем спрјечавамо трагичне случајеве, док неодговорним власништвом над оружјем доводимо у опасност све у његовој близини, а најчешће страдају најрањивији!" поручује се кампањом.

Кампању проводе МУП Републике Српске, свих 10 кантоналних министарстава унутрашњих послова у ФБиХ, те Полиција Брчко дистрикта БиХ, уз континуирану информисаност Координационог одбора за контролу малог оружја и лаког наоружања у БиХ те уз техничку подршку Развојног програма Уједињених нација у БиХ.

Кампања је подржана кроз пројекат "Превенција и смањења посједа илегалног оружја у БиХ", којег финансирају Њемачка, Низоземска, Шведска, Француска, Уједињено Краљевство и Норвешка, као и ЕУ, кроз Мултилатерални повјерилачки фонд Уједињених нација, а проводи га Развојни програм Уједињених нација у БиХ.