latinica  ћирилица
16/10/2023 |  14:13 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

"Херцеговачка кућа" од данас и у Београду (ВИДЕО)

У Београду су данас градоначелници Требиња и Београда Мирко Ћурић и Александар Шапић свечано отворили "Херцеговачку кућу" на атрактивној локацији у насељу Врачар.
Отворена Херцеговачка кућа у Београду - Фото: РТРС
Отворена Херцеговачка кућа у БеоградуФото: РТРС

"Херцеговачка кућа" у Београду је прва те врсте ван Републике Српске и у њој ће своје производе за почетак пласирати 20-так реномираних произвођача са подручја Требиња и Херцеговине.

Градоначелник Требиња Ћурић је рекао да се отварањем "Херцеговачке куће" на симболичан начин повезују Република Српска и Србија, те да ће од данас грађани српске пријестонице имати могућност да у њој купе оно најбоље што долази из Херцеговине, аутохтоно, органско и природно.

Он је навео да само у Београду живи 10.000 Требињаца, а знатно већи број Херцеговаца који су се овдје деценијама образовали, стварали породице, постајали успјешни људи на одговорним функцијама, а који никада нису заборавили свој родни крај и кршевиту Херцеговину одакле су им коријени.

Градоначелник Београда Шапић је рекао да церемоније попут ове данашње можда изгледају као мале ствари, а суштински су велике и дубоке што се тиче српског народа.

- Док сам ја на челу Београда, овај град ће бити отворен и на услузи нашег народа без обзира гдје живе. Београд није само главни град Србије него главни град свих Срба у региону - истакао је Шапић.

Шапић је рекао да примјер "Херцеговачке куће" даје идеју да се свуда у свијету отвори "српска кућа" са аутентичним производима са овог поднебља.