latinica  ћирилица
02/10/2023 |  11:28 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

У Музеју Херцеговине отворена изложба слика Мирка Кујачића

У склопу "Дана европске баштине" који се ове године одржвају под слоганом "Живо насљеђе", у Музеју манастира Житомислић отворена је изложба слика Мирка Кујачића. Изложба је организована у сарадњи с Музејом Херцеговине.
Изложба слика Мирка Кујачића (Фото: Музеј Херцеговине) -
Изложба слика Мирка Кујачића (Фото: Музеј Херцеговине)

Мирка Кујачића пут до сликарства водио је кроз балет, глуму, вајарство и сценогарфију. Париски ђак који је брзо схватио шта је сликарство, а ликовни израз проналазио у експресивном и снажном доживљају свијета, од 1951. до своје смрти 1987. живио је у Мостару гдје је био управник Завода за заштиту споменика и културе.

Изложбу слика Мирка Кујачића чине слике из Фундуса Музеја Херцеговине и једна слика у власништву његовог сина, Стојана Кујачића. Експресионистичку нит, овај свестрани путник разбуктао је у својим позним годинама, када је створио импозантна дјела.

Културну манифестацију "Дани европске баштине", у оквиру које је одржна изложба Мирка Кујачића, организују Савјет Европе и Европска комисија, а која представља богатство и разноликост насљеђа и којом се промовишу сарадња, дијалог и прекогранична сарадња. Такве вриједности баштини и Фондација Музеј Житомислић.