latinica  ћирилица
02/10/2023 |  09:02 ⇒ 10:45 | Аутор: РТРС

Тадић: Њемачка би била срећна да се није уплела у аферу "Кристијан Шмит"

Кристијан Шмит ништа не може наметнути, јер он није високи представник а Њемачка би била срећна да се није уплела у аферу "Крстијан Шмит", поручио је правник Огњен Тадић у интервјуу за Глас Српске.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Како је рекао Тадић, Шмит само може дати повод за одговор који је Република Српске већ објавила у случају да се на силу покуша отети њена имовина.

- Тај одговор је стварање дистанце, одмицање од рушилаца Дејтонског мировног споразума и то у виду проглашавања самосталности, а како би се Република Српска заштитила од било кога ко руши Дејтонски мировни споразум, и да би на тај начин сачувала колико-толико и оно што би таквим рушењима претекло од самог споразума - рекао је Тадић.

Тадић каже да је Дејтонским мировним споразумом укинут Устав Републике БиХ из 1993. године који је имао једно читаво поглавље под називом “Друштвено-економско уређење“.

- Тиме су органи БиХ изгубили било какве надлежности за доношење имовинских закона и регулисање те области. То је договорено у Дејтону и потписано у Паризу. Споразумом је верификовано стање ствари по овој теми које је важило на дан његовог потписивања, а то значи Устав Републике Српске који садржи поглавље "Економско и социјално уређење" на основу кога Република Српска има надлежности за доношење имовинских закона и регулисање те области. Ту се, дакле, нема шта расправљати. Република Српска и ФБиХ имају надлежност да регулишу ова питања, а свако ко није задовољан начином регулације има право да се обрати уставним судовима Републике Српске и ФБиХ. Уставни суд БиХ са свим тим нема везе и противуставно је све што је до сада радио на овим питањима - каже Тадић.

Тадић је рекао да од истраге коју је покренула СИПА у вези са боравком Шмита и његовог обезбјеђења у БиХ очекује да утврди оно што већ знамо.

- Кристијан Шмит нелегално борави у БиХ, нелегално користи стране плаћенике као личну гарду и нелегално му је издата легитимација у Министарству иностраних послова БиХ - појаснио је Тадић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик недавно се састао са специјалним представником Нјемачке за западни Балкан Мануелом Зарацином, а Тадић каже да се њему лично чини да би Нјемачка била срећна да се није уплела у међународну аферу "Кристијан Шмит", а "чиме је свом до сада проходном утицају на Балкану затворила нека важна врата“.

- Они од Шмита немају никакве користи, него само штету. Чини ми се дугорочну - рекао је Тадић.