latinica  ћирилица
19/09/2023 |  11:45 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Билећа: Потребна обнова Народне библиотеке "Владимир Гаћиновић" (ВИДЕО)

Народна библиотека "Владимир Гаћиновић" у Билећи једна је од најстаријих културних установа на подручју Источне Херцеговине.
Библиотека у Билећи - Фото: РТРС
Библиотека у БилећиФото: РТРС

Ова установа, која би требало да ускоро прослави 90-ти рођендан, има проблем- зграда у којој је смјештена библиотека под зубом времена трпи оштећења.

Грађевина из доба Аустроугарске владавине захтијева хитну реконструкцију.

Осим основне библиотечке активности, у овој установи се организују бројна културна дешавања.

Бибиотека располаже са 25 хиљада књига, а књижни фонд се обогаћује скромним средствима и донацијама добрих људи.

- Имамо преко 25 хиљада књига, тренутно нису све у полицама, зато што немамо довољно просторја, то је проблем. У Билећи сви читају, од најмлађих, преко основаца до пензионера, ми смо мала добра породица - навела је Сања Бошковић, директорка Народне библиотеке "Владимир Гаћиновић".

Средства за реконструкцију најстарије културне установе у Херцеговини обезбиједиће Влада Србије, а из општине Билећа се надају да ће средства бити ускоро на рачуну, да би се отпочело са радовима.

- Србија је планирала 300 хиљада евра за комплетну реконструкциј, то је стара зграда са вриједним примјерцима књига. У задњем земљотресу она је знатно оштећена и практично је ван употребе. Сада када добијемо средства која су обећана, почећемо реконструкцију, а то пуно значи за град, јер је у самом центру града - рекао је Веселин Вујовић, начелник општине Билећа.

Стара зграда у новом руху, очекују библитекари, могла би да привуче још већи број читалаца.

Осим примарне дјелатности, библитека би проширила садржаје, који ће након рекострукције тек доћи до изражаја.