latinica  ћирилица
17/09/2023 |  15:21 ⇒ 15:22 | Аутор: СРНА

Обиљежена 31 година од формирања Омарског батаљона

У Омарској код Приједора данас је обиљежена 31 година од формирања Трећег пјешадијског батаљона 43. приједорске моторизоване бригаде, односно Пете козарске лаке пјешадијске бригаде.
31 година Омарског батаљона - Фото: СРНА
31 година Омарског батаљонаФото: СРНА

Ратни командант Омарског батаљона Радован Илић подсјетио је да је овај батаљон био у саставу обје ове бригаде и изводио операције у вези са свим што се дешавало у оквиру Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске и у дијелу који се односио на заштиту територије и народа Приједора, а касније и на коридору.

- Овај батаљон је све задатке извршавао часно, поштено и одговорно и у складу са свим конвенцијама које су тада биле на снази. Част ми је што сам био у прилици да двије године будем командант овог батаљона - додао је Илић.

Некадашњи командир чете у Омарском батаљону Радивој Пиљић рекао је да је ово сјећање на људе који су дали живот за слободу.

- Дужни смо да се сваке године окупимо на овом мјесту и да им одамо почаст. Уједно да се и ми, припадници овог батаљона састанемо и поразговарамо - рекао је Пиљић.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор истакао је да је допринос овог батаљона у Одбрамбено-отаџбинском рату огроман, те да то никад не смије бити заборављено.

- Драго ми је што то народ препознаје, драго ми је што је и данас овдје много младих људи, јер морају да знају историју, јер без историје не можемо ићи напријед. На овом мјесту смо се окупили да се поклонимо страдалима и да разговарамо са нашим борцима, који су у то вријеме били на бранику Републике Српске. Желимо да пошаљемо поруке мира и суживота и да морамо поштовати своје јер без тога не може ићи напријед - рекао је Јавор.

У Храму Светог великомученика Лазара у Омарској служен је парастос, а бројне делегације положиле су вијенце на споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата чиме су евоциране успомене на ратни пут овог батаљона који је имао око 1.800 бораца од којих 186 погинулих бораца са овог подручја.