latinica  ћирилица
15/09/2023 |  09:37 | Аутор: РТРС

Раковић: Шмит напада Додика јер је персонификација Српске

Историчар Александар Раковић оцијенио је да посљедње изјаве Кристијана Шмита о државној имовини, будућности БиХ без странаца и пријетње да ће забранити обиљежавање Дана Републике Српске на досадашњи начин потврђују да је предсједник Републике Српске Милорад Додик мета његових напада зато што је персонификација Српске.
Александар Раковић (Фото: rakovic.rs) -
Александар Раковић (Фото: rakovic.rs)

Коментаришући Шмитову изјаву сарајевској Н1 телевизији да имовина припада држави, а не ентитетима, као и његове опаске о Додиковом виђењу тог проблема, Раковић је истакао да је Шмит измислио да је Додик рекао да је имовина Републике Српске његова, што није тачно.

- Додик је рекао да је то имовина Републике Српске, а не његова лична. Шмит је то измислио и злонамерно протумачио. Он намерно персонализује све ово да би усмерио напад на Додика, на кога атакује зато што персонификује Републику Српску. То је разлог зашто то Шмит ради на један персонализован и покварен начин - рекао је Раковић за Срну.

Говорећи о Шмитовој пријетњи да ће спријечити обиљежавање Дана Републике Српске на начин како је то рађено до сада, Раковић је навео да ће се тај празник обиљежавати и убудуће као и досад, те да не постоји никаква шанса да Шмит наметне другачије рјешење по том питању.

Коментаришући поруку Шмита да би одлазак ОХР-а и страних судија изазвао конфликте и распад БиХ, Раковић је оцијенио да је једино рјешење да ОХР и међународне судије оду из БиХ.

- Нема ничег нелегитимног да се о томе разговара, као и о раздруживању у БиХ, јер је очигледно да Шмит има намеру да, заједно са тим међународним судијама, и даље управља са БиХ као колонијом - указао је Раковић.

Према његовим ријечима, већинска воља народа је да БиХ не може да функционише у садашњем облику.

- То није могуће с обзиром на то да се нико не враћа изворном Дејтону, а Српска готово преко сваке мере моли да се сви врате томе - указао је Раковић.

Он је навео да табу тема не смије бити чињеница да се БиХ одржава насиљем западне заједнице у овом виду, као и да се разговара о томе каква би била будућност БиХ када у њој ОХР-а и страних судија не буде било.

- У овом случају Шмит, који има улогу окупационог гувернера, преко образложења која су несувисла, а чак су дрска и безобразна, има намеру да продужи окупацију БиХ - закључио је Раковић.