latinica  ћирилица
23/06/2023 |  10:44 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Филмске вечери на Тјентишту уз Док`н`Ритам и Нектар ОК фест

Нектар ОК фест и ове године наставља сарадњу са фестивалом музичког документарног филма Док'н'Ритам.
ОК камп - Фото: Уступљена фотографија
ОК кампФото: Уступљена фотографија

Овај јединствени фестивал у Србији поред такмичарске и ревијалне селекције музичких документараца, укључује промоције музичких књига и концерте афирмисаних и неафирмисаних аутора из региона. Фестивал се одржава у Београду, у ДКСГ и у септембру ће бити одржан по осми пут.

На Тјентишту ће у оквиру ОК синема зоне 14. 15. и 16. јула бити приказана четири филма са овог фестивала из ранијих година, које ће публика моћи да погледа током тродневног програма.

Прве фестивалске вечери, 14. јула у кину на отвореном на једној од најљепших локација на Тјентишту, на репертоару је филм "Буре барута". Ријеч је о музичком документарцу снимљеном за само 80 минута. Горан Баре заваљен у столици говори о дјетињству, одрастању и зрелости, о љубави, Трампу и алергији на амброзију, о томе зашто му је увреда када га назову рокер и о многочему другом о чему је до сада ћутао. И све то зачињено жестоким, "тешким бојама". Након пројекције, на ВИСА мејн стејџу слиједи уживање са Баретом и Мајкама у "Тешким бојама" и многим другим хитовима.

У суботу 15. јула у ОК синема зони, биће приказан филм "Протест у земљи каријеса". Године 1990. група младих ученика средње Умјетничке школе из Сарајева формира бенд Протест. Исте године имају свој први концерт под тим именом, а убрзо након тога улазе у музички студио и снимају свој први демо снимак. Тридесет година касније, након рата, пет албума, десетина синглова, безброј наступа и многобројних персоналних промјена, Протест још увијек постоји и ради. Ово је прича о љубави, музици и бунту у комплексном балканском окружењу симболично названа "Протест у земљи каријеса".

У недјељу 16. јула на репертоару су двије пројекције. Први на реду је документарни филм "Тешки хор", прича о групи ентузијаста, која иницира окупљање ромског хора, са идејом, да хор оствари заједнички наступ са познатим бендом Култур шок из Сијетла, представљајући традиционалну ромску музику у хард кор аранжманима. Док пратимо напоре продуцента, редитеља, корепетитора и диригента да оспособе "случајне хористе" за јавни наступ, јавља се стрепња, да ли ће труд бити узалудан, ако планирана сарадња изостане.

Филмски маратон у ОК синема зони завршавамо пројекцијом филма "Rainey" који представља драматизацију догађаја из живота младог музичара Марка Марјановића, чији је псеудоним "Mark Rainey". Он је рођен са само једним прстом на лијевој шаци насупрот чему он успјева да свира неколико инструмената и да сам продуцира све своје пјесме. До сада је објавио два албума, један ЕП и неколицину синглова, чиме представља симбол борбе и упорности у граду Нишу у Србији гдје је посљедњих година стекао велику популарност која још увијек расте.

Уз одличан музички програм, те адреналински доживаљај националног парка Сутјеска, програм ОК синема зоне употпуњује садржај фестивала, те љубитељима седме умјетности пружа јединствен доживљај филмских пројекција на отвореном, под звјезданим небом на Тјентишту.

Да бисте присуствовали овом, али и свим другим садржајима и програму овогодишњег Нектар ОК феста, потребно је да свој ОК камп пакет осигурате на вријеме. Пакет је тренутно доступан по актуелној цијени од 55 КМ путем продајних система у БиХ /www.gigstix.ba/, Србији /www.gigstix.com/, Црној Гори /www.gigstix.me/ и Хрватској /www.entrio.hr/. ОК камп пакет подразумијева боравак у фестивалском кампу од 13. до 17. јула и улазницу за све фестивалске дане. Ова цијена пакета актуелна је до 1. јула, када ће пакет и даље бити у понуди, али по новим цијенама.

Уз Нектар ОК фест и ове године су пријатељ фестивала компанија м:тел, банка партнер фестивала Уникредит Банк Бањалука, те ВИСА - службена фестивалска картица.