latinica  ћирилица
21/06/2023 |  18:40 ⇒ 20:48 | Аутор: СРНА

Цвијановићева прегласана на једној тачки, покреће вето

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић прегласана је на сједници Предсједништва по једној тачки из домена спољне политике, те ће покренути вето, јавила је Алтернативна телевизија.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је прегласана по тачки Приједлог закључка о усвајању Споразума о слободи кретања са личним картама на западном Балкану, Споразума о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини и Споразума о признавању квалификација високог образовања на западном Балкану.

Према наводима АТВ-а, Цвијановићева је за наведену тачку гласала против због ескалације ситуације на Косову и Метохији, хапшења и малтретирања српског становништва које проводи режим Аљбина Куртија у Приштини, са очитим циљем потпуног етничког чишћења Срба из јужне српске покрајине.

Друга два члана Предсједништва БиХ гласала су ЗА ову тачку, док је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ била против.

Цвијановићева ће искористити своје уставно право и покренути вето и витални национални интерес, те ће о овом питању одлучивати Народна скупштина Републике Српске.