latinica  ћирилица
16/11/2020 |  10:00 ⇒ 10:04 | Аутор: РТС

Ново жариште вируса корона у Србији

Државни секретар у Министарству здравља Србије доктор Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да је епидемијска ситуација доста тешка, те да ће и у наредним данима наставити да се обарају црни рекорди. Град Рашка је, каже, ново жариште.

Ђерлек је, гостујући у Дневнику РТС, рекао да је за Србијом тешка ноћ, али да су здравствени радници успјели да збрину све пацијенте који су се јавили током ноћи.

- Епидемија из дана у дан обара црне рекорде, можемо то очекивати и у наредним данима" - навео је он.

Ђерлек је додао да ситуацију илуструје и примјер Института за реуматологију који је остао без иједног празног кревета неколико сати по уласку у ковид систем.

Болнице се, каже, убрзано попуњавају, а од данас су у ковид систему и бања Селтерс у Младеновцу и бања Ковиљача.

Ђерлек наглашава да држави треба помоћ свих грађана како би издржали до 1. децембра, када се отвара болница у Батајници, капацитета око 1.000 пацијената, што ће растеретити систем.

"Рашка ново жариште"

Ђерлек је рекао да је на инфективном одјељењу новопазарске болнице тренутно 27 пацијената, од којих је седморо из Новог Пазара, троје из Тутина и 17 из Рашке.

Према његовим ријечима, Рашка је ново жариште. Ипак, каже, ситуација је стабилнија него у остатку Србије.

Ђерлек је рекао да постоји доста дезинформација "које су изузетно лоше по цијели систем" те додао да само они који су били у болници разумију шта је вирус корона.

Апеловао је на грађане да поштују основне мјере заштите како би се ситуација што прије превазишла.

Државни секретар у Министарству здравља рекао је да је измјена закона о заштити становништва од заразних болести омогућила појачану контролу спровођења епидемиолошких мјера.

Досадашња контрола показала је да "солидна група људи поштује епидемијске мјере".