latinica  ћирилица
05/11/2020 |  18:51 ⇒ 06/11/2020 | 08:10 | Аутор: РТРС

Инцков извјештај фалсификат састављен у корист Бошњака (ВИДЕО)

Функционери Републике Српске оцјењују као крајње једностран извјештај о БиХ, који је високи представник Валентин Инцко данас поднио Савјету безбједности. Очигледно је, кажу, да је извјештај састављан у корист Бошњака. Одбацују оптужбе на рачун Српске, које доминирају документом. И ово сврставање Канцеларије високог представника, истичу, потврђује оправданост захтјева за укидање ове институције.
Република Српска (фото:@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (фото:@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

- Власти Републике Српске подривају институције БиХ и угрожавају њен суверенитет, нападају високог представника и стране судије, одбијају да прихвате мигранте. Српски члан Предсједништва Милорад Додик најгласнији је у оспоравању БиХ коју назива немогућом државом - рекао је Инцко представницима држава Савјета безбједности УН.

Додика је осудио и због најаве да ће Срби и Хрвати представити план функционалне БиХ, која ће се распасти ако тај документ не заживи.

- Додик поново говори о отцјепљењу Републике Српске од Босне и Херцеговине. Непотребно је рећи да постоји план како би БиХ требла да функционише - то је Општи оквирни споразум за мир. У том споразуму не постоји могућност сецесије - истакао је Инцко.

Извјештај су подржали представници Америке, Белгије и Њемачке, док је, као и претходних година, представник Русије Василиј Небензја документ назвао пристрасним, поново усмјереним против Срба, и позвао на укидање Канцеларије високог представника.

- Пажљиво смо слушали господина Инцка и жао нам је што квалитет извјештаја високог представника није поправљен. Критиковање Срба у БиХ је постао устаљени пут писања Извјештаја. Умјесто оптуживања, ОХР би требало да понуди рјешења. Народ БиХ заслужује да сам креира рјешења - нагласио је Небензја у Уједињеним нацијама.

Одавно навикла на једностране извјештаје високих представника, Влада Републике Српске је у УН 24. пут послала своје виђење стања у БиХ. Указано је да СДА инсистира да на позицији директора Обавјештајне агенције задржи Османа Мехмедагића, који нема одговарајућу стручну спрему, и, како се наводи, потврђен је као слуга тврдолинијашке исламистичке фракције те странке.

- Тужилаштво БиХ недавно је подигло оптужницу против њега због злоупотребе положаја. Као директор ОБА, која у саставу већ има око 60 одсто Бошњака, Мехмедагић настоји да повећа контролу Бошњака чистећи је од Срба. Мехмедагић је био шеф обезбјеђења оснивача СДА Алије Изетбеговића у периоду када је Изетбеговић доводио муџахедине у БиХ, тијесно је сарађивао с њима, а затим им обезбиједио уточиште - истиче се у извјештају Владе Српске.

Инцко је саставио још један лажан Извјештај да би се додворио Бошњацима и прикрио чињеницу да он, попут свих својих претходника, крши и Дејтонски споразум и Устав БиХ, каже српски члан Предсједништва Милорад Додик. Он истиче да је сасвим извјесно да ће и овакву БиХ докрајчити необјективни високи представници.

- ЕУ у својих 14 препорука за БиХ тражи да се ријеши питање страних судија и регулише питање ОХР-а, док Инцко у свом извјештају инсистира на томе да остану судије Уставног суда и ОХР, како би он могао да настави да прима својих 24.000 евра, које неоправдано добија из фондова земаља које финансирају ОХР, а онда приписују да је то помоћ грађанима БиХ - рекао је Додик.

Инцков извјештај је најобичнији фалсификат, политички смишљен и с предумишљајем прављен у намјери да се покаже кривица на некоме ко није крив, а заштите они у чијем интересу ради, истакла је предсједница Српске Жељка Цвијановић. Она додаје да је Инцко дубоко инкорпориран у политичку сарајевску сцену, гдје ради у интересу бошњачких политичких партија, али не зато што сматра да су у праву, већ на тај начин чува своју позицију.

За предсједавајућег Клуба Српског народа у Дому народа БиХ Средоја Новића, Инцков извјештај је "забадање ножа у леђа" Босни и Херцеговини и њена три конститутивна народа. Шеф Клуба посланика СНСД-а у Скупштини Српске Игор Жунић поручује да је вријеме да Инцко, који ништа добро не доноси, напусти БиХ.

- Не знам за који новац би један дипломата могао да се прода и преузме улогу портпарола СДА, али можемо то и разумјети јер Инцко је најмање дипломата који паразитира у Сарајеву, и све што он каже нико више не схвата озбиљно, па тако неће ни тај његов извјештај Савјету безбједности који је писан руком СДА - нагласио је Жунић.

Шефица Клуба посланика ДЕМОС-а Споменка Стевановић каже да је Инцко и овога пута показао огромну политичку пристрасност према Бошњацима.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцјењује да је Инцко поново исказао антидејтонско дјеловање, с тим што је овога пута уз Србе оптужио и Хрвате. Анђелковић наглашава да ће, првенствено политиком Милорада Додика, бити осујећена Инцкова намјера ускраћивања дејтонских права Српској.

Аналитичар Стевица Деђански коментарисао је дио Извјештаја, у којем Инцко Додика оптужује за повезивање статуса Републике Српске и такозваног Косова и покушаја да за тај принцип продобије и предсједника Србије Александра Вучића.

- Он користи сваку прилику да нападне све што је у интересу српског народа. Углавном му је сметња Додик, а овога пута је отишао и корак даље па је оптужио и Александра Вучића који у посљедње вријеме ради на помирењу свих народа овде. рекао је Деђански.

Инцко је у шестомјесечном Извјештају кривце за изостанак напретка, између осталих, нашао и у предсједнику ВСТС-а Милану Тегелтији, директору Републичког центра за истраживање рата Милораду Којићу и нашој медијској кући. За Којића је рекао да најављује објављивање имена свих свједока који су давали лажне исказе. РТРС и остале медије оптужује за, како каже, објављивање имена заштићеног свједока.