latinica  ћирилица
05/11/2020 |  21:48 ⇒ 06/11/2020 | 08:10 | Аутор: СРНА

Руски амбасадор у УН предложио разговор о затварању ОХР-а

Стални амбасадор Руске Федерације у УН Василиј Небензја скренуо је пажњу партнера на то да је сазрело вријеме за ревизију услова и критеријума затварања Канцеларије високог представника у БиХ и предложио да се о томе размијене мишљења током сједнице Управног одбора Савјета за спровођење мира 1. и 2. децембра.
Василиј Небензја - Фото: Screenshot/YouTube
Василиј НебензјаФото: Screenshot/YouTube

Небензја је током видео-конференције Савјета безбједности УН о ситуацији у БиХ истакао да високи представник у БиХ Валентин Инцко настоји да пребаци сву одговорност за неуспјех процеса међуетничког помирења у БиХ искључиво на Србе и Хрвате.

Руски амбасадор изразио је жаљење због чињенице да је високи представник у БиХ Валентин Инцко у најновијем извјештају још једном изнио субјективну и од реалности веома далеку слику стања у БиХ.

- Очигледна је упорна тежња високог представника да сву одговорност за неуспјешан процес међуетничког помирења пренесе на Србе и Хрвате у БиХ. Они се без основа називају "рушиоцима" Дејтона. Високи представник жели да заплаши међународну заједницу могућим распадом БиХ, при томе, потпуно игноришући реалну ситуацију у земљи - истакао је Небензја.

Небензја је подсјетио да се ове године обиљежава 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, да је Русија гарант тог споразума.

Он је напоменуо да с тим у вези Русија подржава основне принципе суверенитета и територијалне цјеловитости БиХ, равноправности три конститутивна народа и два ентитета са широким овлаштењима.

Небензја је позвао партнере у Савјету безбједности УН да се у години када се обиљежава 25 година од мировног споразума недвосмислено изјасне у корист тих постулата.

Он је истакао важност Дејтонског мировног споразума за БиХ, те нагласио да је тежња да се уруши систем заснован на том документу оптерећена озбиљним посљедицама не толико за Балкан, него и за цијелу Европу.

Небензја је указао на чињеницу да је, према оцјенама руске стране, ситуација у БиХ у потпуности стабилна, и да не представља пријетњу за међународну и регионалну безбједност, преноси Руска газета.

- Истовремено, међуетнички односи показују негативну динамику - рекао је он и додао да је очигледан пад нивоа разумијевања и квалитета унутрашњег дијалога.

То је, како је рекао Небензја, везано, прије свега за појачаном тежњом појединих бошњачких званичника за прекрајањем Дејтонског споразума у корист централизације и унитаризације БиХ.

- Том процесу подршку дају неки међународни фактори. Никакви политички ставови споља не могу се сматрати основом за рушење система баланса етничких интереса у БиХ, формираних мировним договором - нагласио је Небензја.

Он је напоменуо да је било каква измјена тренутног поретка могућа само као резултат равноправног договора три народа и два ентитета без било каквог утицаја спољног фактора.

Небензја је саопштио да Русија намјерава и даље да досљедно доприноси примјени мировног споразума у БиХ и да јача конструктивну сарадњу са свим народима у тој земљи.

- БиХ има све шансе да постане зона успјешне политичке, економске и културне сарадње што ширег круга учесника - констатовао је он.

У вези са обиљежавањем 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, у плану је, како је рекао, ускоро организовање сусрета чланова Савјета безбједности током којег ће бити дата ријеч законским представницима сва три конститутивна народа у БиХ.

- Сматрамо да ће тај догађај бити прилика да се боље схвати право значење мировног споразума, значај његовог испуњавања у пуном капацитету у контексту садашње ситуације у БиХ, да се оцијени политичко и историјско значење Дејтона за БиХ и цијели Балкан - нагласио је он.

Извјештај који је Инцко поднио Савјету безбједности подржали су представници Америке, Белгије и Њемачке.

Влада Републике Српске Савјету безбједности УН доставила је 24. извјештај у којем је представила своје виђење стања у БиХ.