latinica  ћирилица
05/11/2020 |  17:43 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Инцко критиковао и неформирање федералне Владе

Високи представник у БиХ Валентин Инцко је, у извјештају који је данас представио у Савјету безбједности УН, критиковао неформирање Владе Федерације БиХ, те указао на чињеницу да још нису формиране владе у појединим кантонима у том ентитету.
Валентин Инцко - Фото: РТРС
Валентин ИнцкоФото: РТРС

Инцко је указао и да није попуњен Уставни суд ФБиХ због, како је навео, опструкција ХДЗ-а БиХ, односно предсједника ФБиХ Маринка Чаваре.

Он је навео да је постигнут ограничен напредак у већини кључних реформских подручја неопходних за чланство БиХ у ЕУ.

Инцко је у 58. извјештају истакао потписани споразум који је омогућио одржавање локалних избора у Мостару.

Он је подсјетио да се ове године обиљежава 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, за који је навео да је донио "несавршени мир" у БиХ, али је зауставио крвопролиће.

Инцко је рекао да у БиХ постоје бројне спроведене реформе, те указао на националистичку реторику и политику подјела.

- Политичким челницима у БиХ, који једногласно настављају јавно изражавати подршку чланству земље у ЕУ, ова би процјена требала послужити као позив на акцију да оставе по страни своје разлике и донесу реформе потребне за напредовање - наглашава се у извјештају.

Инцко је рекао да још нису омогућена права представницима осталих, те да 25 година након Дејтона неки политичари још одбијају основне европске вриједности.

У извјештају је наведено и да је 74 одсто грађана незадовољно због ситуације у правосуђу.

- Људи не одлазе само због економске ситуације, већ и због изостанка владавине права - додао је Инцко.

Високи представник у БиХ је у више наврата у извјештају критиковао српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и у том контексту подсјетио на Додиков захтјев да Предсједништво БиХ ода почаст првом послијератном српском члану Предсједништва БиХ Момчилу Крајишнику.

Инцко је поновио, како је рекао, апел Додику да промијени назив Студентског дома на Палама и уклони почасну таблу.

- Ако то не уради до наредног састанка Савјета безбједности у мају требао би се суочити са забраном путовања у све земље ЕУ, а затим и у све државе чланице УН - рекао је Инцко.

Извјештај је представљен за период од 16. априла до 15. октобра у оквиру којег је наведено и да је пандемија вируса корона "разоткрила огромну зависност БиХ о међународној помоћи и улогу појединих политичара фокусираних на нефункционалност земље".

Повезане вијести:

Инцко у извјештају споменуо Додика 26 пута