latinica  ћирилица
05/11/2020 |  17:07 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Инцко у извјештају споменуо Додика 26 пута

Високи представник за БиХ Валентин Инцко обратио се данас Савјету безбједности УН, представљајући 58. извјештај о статусу спровођења мира у БиХ. Званичници Републике Српске овај извјештај називају фалсификатом и још једним у низу једностраних докумената.
Валентин Инцко (фото:Ujedinjene nacije) -
Валентин Инцко (фото:Ujedinjene nacije)

Инцко је Републику Српску, прије свих, највећу странку - СНСД, оптужио за, како каже, угрожавање суверенитета БиХ, слављење ратних злочинаца, удар на независност правосуђа, покушај опструкције локалних избора...

Републику Српску Инцко види као препреку напретку БиХ и због одбијања да на својој територији смјести мигранте.

Обраћајући се Савјету безбједности, Инцко је у извјештају 26 пута споменуо име српског члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика, оптужујући га да је највећи кочничар напретка БиХ, наводе федерални медији.

Оптужио га је да је, како је рекао, увлачио предсједника Србије Александра Вучића у унутрашња питања БиХ, што је оспоравао суверенитет и територијални интегритет БиХ, повезивао статус Републике Српске и самопроглашеног Косова, спомињао референдум и двије српске државе.

Федерални медији наводе да је Инцко споменуо Бакира Изетбеговића (СДА) шест пута, а Драгана Човића (ХДЗ) пет пута, углавном у контексту договора везаних за одржавање избора у Мостару и измјене Изборног закона.

- Четврт вијека од потписивања Општег оквирног споразума за мир, у БиХ још увијек постоје неке врло негативне политичке тенденције које потенцијално представљају озбиљне ризике за мир и стабилност - навео је Инцко у извјештају.

Подсјећамо, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће високи представници сахранити БиХ, те да је посљедњи извјештај Валентина Инцка потпуно супротан чак и ономе што тражи Европска унија.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је извјештај високог представника најобичнији фалсификат, политички смишљен и с предумишљајем прављен у намјери да се покаже кривица на некоме ко није крив, а заштите они у чијем интересу ради.

Повезане вијести:

Инцко критиковао и неформирање федералне Владе