latinica  ћирилица
06/04/2020 |  12:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Новом Пазару још пет неинвазивних респиратора, 30 милиона евра у развој

Председник Србије Александар Вучић најавио је током посјете Новом Пазару да ће, поред данас допремљених десет клиничких и три транспортна респиратора, новопазарска болница добити и пет неинвазивних респиратора на којима Kинези посебно инсистирају.
Александар Вучић у разговору са представницима локалне самоуправе у Новом Пазару - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић у разговору са представницима локалне самоуправе у Новом ПазаруФото: ТАНЈУГ

Током разговора са представницима локалне самоуправе у Новом Пазару Александар Вучић је рекао да ће једног дана у том граду бити изграђен и клинички центар.

Он је казао да ће им бити послато и пет неинвазивних респиратора, које зову вјештачка плућа, а који се користе када болеснике скину са класичних респиратора и који им онда помажу да се не угуше у наредних неколико дана.

Вучић је додао да су неинвазивни респиратори пуно помогли у лијечењу болесника у Вухану.

Вучић је поручио градоначелнику Нихату Бишевцу и директору болнице у Новом Пазару Меху Махмутовићу да је најважније да се што више дезинфикује зграда болнице и да одвоје корону од свега другог, пошто је то оно што су кинески стручњаци када су дошли у Србију прво тражили да се уради.

Вучић је додао да су респиратори за Нови Пазар из Kине.

Он се захвалио инфектолозима из Kрагујевца који су дошли да помогну.

- Много је важно да овдје обезбједимо капацитете који су много бољи. Огроман новац улажемо у Нови Пазар. Само да ово прође да људи крену да раде, а наш је посао да урадимо још више - поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је веома важно да се обезбједи и добар транспорт до Новог Пазара и да ће се зато убрзати градња планираних путева, односно брзе магистрале између Пазара и Рашке и Kраљева.

Подсјетио је да иде и аутопут којим ће се повезати Чачак са Kраљевом, као и да ће бити и веза аутопутем до Kрагујевца.

Вучић је истакао да држава улаже више од 30 милиона евра у развој Новог Пазара, као и да је, када је долазио данас хеликоптером, видио колико још ствари треба урадити у том граду.

Бишевац и Махмутовић су захвалили предсједнику Србије на помоћи и истакли да ће им она пуно значити не само у овој ситауцији.