latinica  ћирилица
06/04/2020 |  09:46 | Аутор: СРНА

Пројектована вриједност производње 959 милиона КМ

Пројектована вриједност укупне производње у прехрамбеној индустрији Републике Српске у овој години је 959,03 милиона КМ, док су пројектоване овогодишње количине за производњу прехрамбених производа скоро 770.912 тона.

Упркос отежаним условима извоза прехрамбених производа, за очекивати је раст производње у прехрамбеном сектору Републике Српске који се базира на повећаној потреби за снабдијевањем домаћег тржишта, наводи се у информацији о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди Српске за ову годину.

Стање залиха готових производа процјењује се свакодневно, а базирано је на евиденцијама залиха у највећим прехрамбеним капацитетима, тако да је на дан 24. марта на залихама било 15.152 тона пшенице у млинској индустрији, 5.720 тона у сектору прераде воћа и поврћа, а залихе у месној индустрији су близу хиљаду тона готових месних производа и сировине.

- С обзиром на изразито негативан спољно-трговински биланс у прехрамбеној индустрији посљедњих година, задовољење потреба домаће прехрамбене индустрије за сировинама, као и задовољење потреба становништва за основним прехрамбеним производима, не може да се промијени преко ноћи, те је сасвим извјесно да је за потребе како индустрије, тако и прехрану становништва потребно дјеловати интервентно у циљу превазилажења мањка производа на тржишту - наводи се у информацији.

Процијењена вриједност анималне производње за ову годину је приближно 899 милиона КМ, од чега је процијењена производња говеђег, свињског, овчијег, козијег и живинског меса апроксимативно око 604 милиона КМ.

У информацији о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди Српске за ову годину наводи се да је основна карактеристика анималне производње у Српској стагнација бројног стања свих врста домаћих животиња, те прекомјерни увоз свих анималних производа.

- Потпуно одсуство кориштења мјера заштите домаће производње у условима слободног тржишта и потписаног Споразума о слободној трговини, пољопривредне произвођаче Републике Српске сврстава у ред најнезаштићенијих у регији - наводи се у информацији.

Међутим, захваљујући мјерама Владе Републике Српске одређене производње биљеже повећање или одржавање постојећег нивоа производње, што се прије свега односи на откуп сировог млијека, те повећање производње у свињарству.

У информацији се наглашава да се у условима ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона очекује раст потражње прерађивачке индустрије за домаћом сировином што би могло повољно утицати на раст обима производње у сточарству.

Информацију о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди Српске за ову годину усвојила је Влада Републике Српске на сједници 2. априла.