latinica  ћирилица
01/10/2019 |  14:50 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Рачић: Близина ЕУ добар основ за брз развој

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић изјавио је да близина ЕУ даје добар основ за брзи економски развој не само бањалучке регије, него и цијеле Републике Српске.
Горан Рачић - Фото: СРНА
Горан РачићФото: СРНА

- Осим изванредног географског положаја и близине ЕУ, Бањалука има и квалитетну путну инфраструктуру. Авио-саобраћај је на европском нивоу чему у прилог иде чињеница да Бањалука већ сад има летове према четири дестинације у Европи. Од марта идуће године Бањалука ће имати и летове за Беч, као пету европску дестинацију - рекао је Рачић Срни, прије почетка свечаног отварања 2. Регионалног пословног форума у Новом Саду.

Рачић је навео да у прилог повољном пословном амбијенту у бањалучкој регији иду и потписани споразуми Републике Српске са ЕУ, као и са Турском.

- Радна снага је проблем у региону, али мислим да ми још можемо понудити раднике који су конкурентнији него у другим регионалним центрима - рекао је Рачић.

Он је истакао да већина локалних заједница у бањалучкој регији има пословне зоне у којима се земљиште за отварање бизниса добија уз минималну накнаду, што је веома интересантно многим пословним људима.

Према његовим ријечима, бањалучка Подручна привредна комора увијек посјећује пословне форуме попут данашњег новосадског, којих треба да буде што више у региону јер увијек има спремну понуду за инвеститоре.

- Увјерен сам да ћемо током трајања форума успјети да на одговарајући начин представимо привредне потенцијале Бањалуке у предстојећим билатералним разговорима - рекао је Рачић и додао да "бањалучка регија представља више од 60 одсто економије Републике Српске".

Он је навео да су овакви форуми добра прилика за успостављање контаката и анимирање инвеститора да дођу у Српску.

- Већина оних који су једном дошли из региона у Српску, враћају се интензивно градећи своје бизнисе - рекао је Рачић.

На Другом регионалном пословном форуму у Новом Саду, који ће трајати до петка, 4. октобра, учествује 200 представника из 21 земље са четири континента, а током овог скупа биће одржани и бројни билатерални сусрети пословних људи из разних привредних и пољопривредних сектора.

Осим Европе, на форум су дошли представници земаља Азије, Африке и Јужне Америке.

Земља партнер Регионалног пословног форума је Словенија.