latinica  ћирилица
07/10/2024 |  19:25 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Гатачки кајмак и дјевичанско маслиново уље под "Заштићеном ознаком поријекла" (ВИДЕО)

Два традиционална производа херцеговачког поднебља, "гатачки кајмак из мјешине" и "екстра дјевичанско маслиново уље" добили су од Агенције за безбједност хране БиХ рјешење "Заштићена ознака поријекла". За произвођаче ово је историјски дан, јер је створена могућност да удружења из трећих земаља, када производе заштите на националном нивоу, могу поднијети захтјев за ознаку Европске уније и извоз.
Гатачки кајмак (Фото: gacko-rs.info) -
Гатачки кајмак (Фото: gacko-rs.info)

Припрема регистрације заштите гатачког кајмака из мјешине, као јединственог производа за тај крај, трајала је готово три године.

Снежана Марковић, чланица Удружења из Гацка, које чува традицију, рецептуру справљања "жутог дуката", наслиједила је то од свекрве.

Од двадесет литара млијека произведе један килограм кајмака. А да стигне на трпезу, потребно је најмање један мјесец.

- Од ове мјешине која се обрије и суши на диму, послије се кајмак ставља у њу и због тога добије специфичан укус и мирис. Традиционални производ је и саставни дио локалне стратегије развоја. Са заштићеном ознаком поријекла стиче јединствено мјесто на тржишту - рекла је Марковићева.

И херцеговачко маслинарство, које се интензивно развија посљедњих седам до осам година, добило је рјешење о заштићеној ознаци поријекла за екстра дјевичанско маслиново уље.

Томо Вучинић, члан Херцеговачког удружења маслинара иуљара из Требиња, са око двије и по хиљаде стабала, засађених у двије фазе прије пет година, очекује род од око пет тона.

- Искуства су добра, и овдје се показало да маслина добро успијева на подручју Требиња - наводи Вучинић.

На подручју источне и западне Херцеговине маслином је засађено 520 хектара, а циљ је хиљаду хектара.

Шест маслинара у Удружењу, годишње производе око 380.000 литара уља.

На подручју Требиња, од седам хиљада углавном младих стабала маслина, пуну родност достигло је тек око четердесет одсто.

Берба почиње половином октобра. Све је очигледнија потреба инсталисања једне уљаре, да произвођачи род не би возили на прераду у Неум или Чапљину.