latinica  ћирилица
08/10/2024 |  06:55 ⇒ 07:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Амерички суд наложио Гуглу да отвори продавницу апликација за конкуренцију

Амерички суд наложио је компанији Гугл да ревидира пословање са мобилним апликацијама како би корисницима Андроида дао више опција за преузимање апликација и онлајн плаћање.
Гугл (фото: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL - илустрација) -
Гугл (фото: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL - илустрација)

Одлука америчког окружног судије Џејмса Доната у Сан Франциску навела је промјене које Гугл мора да предузме да би своју продавницу апликација отворио за већу конкуренцију, укључујући стављање Андроид апликација на располагање из ривалских извора.

Донато је на ранијем саслушању рекао да ће успоставити трочлани комитет за усклађеност и технички комитет који ће имплементирати и надгледати забрану, преноси Ројтерс.

Компанија Кери, са сједиштем у Сјеверној Каролини, убиједила је пороту у децембру 2023. да је Гугл незаконито угушио конкуренцију контролом дистрибуције апликација и плаћања.

У одвојеном антимонополском случају у Вашингтону, амерички окружни судија Амит Мехта је 5. августа пресудио у име Министарства правде САД и рекао да је Гугл незаконито монополизовао претрагу веба, потрошивши милијарде да би постао подразумијевани претраживач интернета.

Гугл је такође започео суђење у септембру у савезном суду Вирџиније у тужби Министарства правде због доминације на тржишту рекламне технологије.

Гугл је негирао тврдње у сва три случаја.