latinica  ћирилица
07/10/2024 |  13:58 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Србија и Сјеверна Македонија потписале меморандум о заједничком гасоводу

Србија и Сјеверна Македонија потписале су меморандум који предвиђа заједничку изградњу гасовода дужине око 70 километара и годишњег капацитета од око 14 милијарди метара кубних природног гаса, а који је увод у изградњу новог интерконектора.
Меморандум о заједничком гасоводу (Фото: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Меморандум о заједничком гасоводу (Фото: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је на конференцији за новинаре у Скопљу да су меморандум потписали Министарство рударства и енергетике Србије и Министарство енергетике, рударства и минералних сировина Сјеверне Македоније, те да ће Србија са том гасном интерконекцијом бити боље снабдјевена природним гасом из јужног правца.

Вучевић, који борави у званичној посјети Сјеверној Македонији, рекао да ће Србија изградњом гасовода до Сјеверне Македоније добити још једну гасну интеконекцију из Грчке, поред оне коју већ има са Бугарском и крака гасовода "Турски ток".

Он је додао да је премјер Сјеверне Македоније у разговорима предложио да се паралелно ради и нафтовод и да Србија добије могућност снабдијевања нафтом преко територије Сјеверне Македоније.

Вучевић је нагласио да се Србија неће одрећи ниједног извора снабдијевања гасом који је доступан.

Он је рекао да је од премијера Сјеверне Македоније Христијана Мицкоског добио увјеравања да званично Скопље види Коридор 10 као кључни стратешки правац за развој жељезничке инФраструктуре, саобраћаја и транспорта, додајући да је интерес обје земље да се споје и брзом пругом.

- Тиме би централну Европу повезали са медитеранским басеном и излазом на Егејско море, а Грчку приближили централној Европи -  додао је Вучевић.

Током сусрета је било ријечи и о граничним прелазима, односно да путници и превозници имају само један преглед пасоша и личних карата.

Премијер Сјеверне Македоније Христијан Мицкоски рекао је да су разговарали о побољшању веза и економије двије земље, додајући да Србија и Сјеверна Македонија дијеле визију да је будућност региона у ЕУ.

- Мислим да су односи наших земаља на високом нивоу и да ћемо у наредном периоду више продубити наше везе, као и да ћемо градити добросусједске односе са свим сусједима и да сви заједно будемо дио ЕУ - навео је Мицкоски.