latinica  ћирилица
02/03/2019 |  13:39 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Дмичић: Промјеном Устава могуће регулисати војну неутралност

Професор уставног права Миле Дмичић рекао је данас на промоцији Зборника радова са научно-стручне конференције "Устав Републике Српске, 26 година касније" да би Устав требало мијењату у смислу онемогућавања преноса надлежности, као и да је његовом промјеном могуће регулисати војну неутралност.
Промоција Зборника радова - Фото: РТРС
Промоција Зборника радоваФото: РТРС

Дмичић је истакао да би Устав Републике Српске требало да се мијења у правцу његовог прилагођавања основним токовима правног и политичког реформисања државе и друштва не само на нивоу ентитета, већ и на нивоу БиХ у смислу онемогућавања преноса надлежности без уставом утврђеног поступка.

Он је рекао новинарима у Бањалуци да је статус војне неутралности Српске могуће регулисати доношењем посебног закона о војној неутралности Републике Српске или организовањем референдума на којем би грађани исказали своју вољу за неутралним статусом који је потпуно комплементаран са ставом Србије о војној неутралности.

- У привредном и социјалном дијелу уставне материје требало би да се унесу нови институти од привредних друштава до једнакоправне заштите јавне и приватне имовине и свега онога што треба у уставном тексту да буде гарант стабилног статуса грађана у Републици Српској - објаснио је Дмичић.

Према његовим ријечима, Устав Републике Српске требало би мијењати у погледу људских права и слобода од укидања смртне казне до омогућавања права дјетета и заштите локалне самоуправе.

- Ту је и статус предсједника Републике Српске у ситуацијама када у току мандата дође до потребе да се мандат скрати или нека друга варијанта која обезбјеђује природност стабилности у изборном поступку предсједника - закључио је Дмичић.

Професор на бањалучком Факултету политичких наука Милош Шолаја рекао је новинарима да у БиХ не може доћи до уставних промјена на штету Републике Српске и без концензуса два ентитета и три конститутивна народа.

У организацији Удружења "Центар за лобирање" у Бањалуци данас је промовисан Зборник радова са научно-стручне конференције "Устав Републике Српске, 26 година касније".

На скупу су говорили аутори радова, професори и стручњаци у области уставног права, представници Народне скупштине Републике Српске и Удружења "Центар за лобирање" о могућностима промјене Устава Републике Српске на основу Резолуције Народне скупштине о војној неутралности Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске крајем 2017. године усвојила је Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, којом се дефинише неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе.