latinica  ћирилица
28/02/2019 |  12:42 | Аутор: СРНА

Радмановић: Испуњен и посљедњи услов за формирање Савјета министара

Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић изјавио је данас Срни да су, конституисањем Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, створени услови да коначно буде формирана власт на нивоу БиХ, укључујући Савјет министара.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

Радмановић је истакао да данашња конститутивна сједница Дома народа представља још један корак у конституисању власти у цјелини на нивоу БиХ. 

- Важно је да се послије неколико мјесеци завршава конституисање Дома народа. Он је и раније посљедњи конституисан због процедуре у Федерацији БиХ која је врло спора. То је важно и због тога што је то посљедњи услов који су из Сарајева постављали Српској за конституисање Савјета министара - нагласио је Радмановић, који је и замјеник предсједавјућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Он је подсјетио да је став СНСД-а да је Савјет министара могао да буде формиран још у децембру прошле године и да се није требало чекати на формирање Дома народа. 

- Дом народа, као и Представнички дом, одлучује о разрјешењу и свим другим питањима, али не и о именовању Савјета министара и због тога је он /Савјет министара/ могао раније бити формиран. Тражили су да сачекамо и тај услов, то је данас завршено и створени су услови да коначно имамо власт на нивоу БиХ, укључујући Савјет министара - каже Радмановић.

Према његовим ријечима, "лоптица" је у рукама СДА, као што је била и до сада. 

- Они су отезали због неких својих неријешених питања у ФБиХ и покушаја формирања шире бошњачке коалиције, односно коалиције политичких партија које су већински бошњачке. Ми из Српске на то не утичемо и нећемо да утичемо, али се бунимо што то иде врло споро. Ипак, очекујемо да и то сада буде ријешено - рекао је Радмановић.

Он је додао да ово питање мора ријешити Предсједништво БиХ које именује предсједавајућег Савјета министара. 

- Од тада све почиње. С обзиром да то није урађено, због тога није у пуном капацитету ни Представнички дом који је конституисан раније и неће бити у пуном капацитету ни Дом народа - рекао је Радмановић.

Говорећи о позиву који је предсједавјући Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик упутио свим политичким партијама из Српске за заједнички наступ на нивоу БиХ, Радмановић је истакао да се у Сарајеву, између осталог, води и национална битка и ту долази до изражаја конститутивност три народа и статус осталих. 

- СНСД још од раније има став да је потребно да сви заједно наступамо и ту треба да престану разлике које постоје унутар Српске. Због тога је предсједавајући Предсједнишптва БиХ и лидер СНСД-а и упутио позив да се око тога сви окупимо - каже Радмановић.

Он је нагласио да немају позитивне одговоре на тај позив, иако нема озбиљних разлика када је ријеч о наступу у Сарајеву. 

- Наравно да има појединаца који другачије мисле и увијек ће их бити унутар свих партија, а нарочито унутар СДС-а. Али око платформе СНСД-а се окупљају и они који су отишли из СДС-а. Већ су коалициони партнери СНСД-а два бивша предсједника СДС-а са својим политичким партијама - рекао је Радмановић.

Он је оцијенио да нема разлога да један број људи у СДС-у који озбиљно размишља о Српској и статусу српског народа и његовом даљем развоју на овом простору не буде дио заједничког наступа у Сарајеву и да то у СНСД-у и очекују.