latinica  ћирилица
04/07/2018 |  19:11 ⇒ 05/07/2018 | 09:07 | Аутор: РТРС

Осуде навода о породици Цвијановић

И данас бројне осуде на наводе који су се појавили на друштвеним мрежама, појединим порталима и медијима, да иза смрти Давида Драгичевића стоји син предсједнице Владе Жељке Цвијановић. За највише званичнике Српске све је конструкција једне "прљаве и клеветничке" предизборне кампање иза које стоје предсједници СДС-а и ПДП-а. Док се од навода на друштвеним мрежама ограђују Вукота Говедарица и Бранислав Бореновић, поједини аналитичари кажу да је, ипак, ријеч о добро организованом и вођеном пројекту против власти.

Да ли је и ко је злоупотребио групу "Правда за Давида?" Ко је заиста потписник редова који за убиство младог Бањалучанина оптужује породицу предсједнице Владе Жељке Цвијановић? У ишчекивању одговора надлежних институција - међусобне оптужбе власти и опозиције.

Предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик све је назвао поквареним подметањем и конструкциојм СДС-а и ПДП, а све с циљем омаловажавање Жељке Цвијановић.

- Пошто се ради о томе да је ово тенденциозно рађено како би се нанијела политичка и људска штета породици Цвијановић, морам да кажем да иза тога несумњиво стоји политиканство и политичка подметања Бореновића и Говедарице. Они су избацили људе из Челнинца који су рекли да неће на Трг. То су они рекли, нисам ја - каже Додик.

Бранислав Бореновић одбацује оптужбе предсједника Додика. Каже да наводи на друштвеним мрежама потичу, управо, из СНСД-а.

- Након свега, вјерујем да су то урадили /Милорад/ Додик и /Драган/ Лукач, јер су то људи опасних намјера - каже Бореновић.

Бореновићев коментар је пуцањ у празно, каже политички аналитичар Рајко Васић, наводећи да је све ово школски примјер добро организованог и прецизно вођеног пројекта. Оцијенио је да су СДС и ПДП странке без визије, плана и програма и да су све карте бациле на улицу.

- Не ради се ту о политичкој борби, јер је "Правда за Давида" постала главни Изборни штаб СзП. СДС и ПДП не воде уопште страначку активност пред изборе. Они се само баве "Правдом за Давида". То убацивање црва са синовима премијерке је веома прецизно дозирана ствар - каже Васић.

Јака реторика и прљава предизборна кампања није новина на овим просторима. Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да у свему постоји граница и да би увреде, међусобне оптужбе и свађе два политички супростављена блока, могли да искористе они који прижељкују "потирање" Републике Српске која је изложена мирнодопској агресији.

- У свему постоји граница. Граница је да се не прелази линија директног угожавања нечијег живота, да се не уцртавају мете, да се нико не доводи у позицију да се угрози породица. Ми овдје имамо такав случај да опозиција користи случај смрти Давида и да је сада мета Жељка Цвијановић - истиче Анђелковић.

Коментаришући постове који су се појавили на друштвеним мрежама, СНСД-ов Сташа Кошарац је рекао да је ријеч о биједним, приземним клеветама и прљавој предизборној кампањи оних који немају никакав програм, нити идеју како да побиједе Жељку Цвијановић.