latinica  ћирилица
12/01/2018 |  14:09 | Аутор: РТРС

Бањалучанка тумачи главну улогу у опери пред ријечком публиком

У Хрватском народном казалишту “Ивана Пл. Зајца“, у Ријеци, бањалучка соло пјевачица, Албина Смајловић, тумачи главну улогу Мими у опери “Боеми“, Ђакома Пучинија.
Албина Смајловић -"Мими је велики корак на певачком путу" 
(Фото:Dražen Šokčević / RAS Srbija) -
Албина Смајловић -"Мими је велики корак на певачком путу" (Фото:Dražen Šokčević / RAS Srbija)

Према ријечима младе сопранисткиње, ангажман у ХНК је раван остварењу сна.

"Улога, то јест опера, као и сав процес везан за њу, донијели су ми огромно искуство, јер ово је био мој први сусрет с главном улогом. То је велики корак у изградњи мог пјевачког пута и потврда да се могу изборити са великим захтјевима, уз властити напор, али и уз невероватну подршку мојих најближих. Све колеге са којима сам сарађивала биле су уз мене и давале ми савјете на ненаметљив начин. Редитељ Фабрицио Мелано, а посебно диригент Матија Фортуна, имали су толико стрпљења да им се само могу дивити, а тек музичко и тетарско знање и умијеће које посједују" каже Смајловићева.

Говорећи о припремама и пробама, каже да је било разних тренутака.

"Било је ту уживања, и задовољства што сам ту гдје јесам и имам прилику да радим са сјајним диригентима, редитељем и дивним колегама, али било је и тренутака кад сам помишљала да не знам како ћу издржати тежину овог задатка, посла и одговорност према свима, а посебно према улози и композитору. Издржала сам и нисам се сломила. Желим да истакнем да није све само “мед и млеко“. Има ту много рада, дотјеривања, “брушења“. Када то кажем мислим на своју умјетничку страну и на само дјело. И то није ни близу завршетку. Вјерујем да ћу, како вријеме буде одмицало, бити све боља, те да ћу у свако сљедеће извођење донијети једну бољу Мими. Иначе, када сам тек почињала са пјевањем, ова улога је била прва на списку мојих жеља са којима бих вољела дебитовати" признаје Смајловићева.

За аудицију, коју је положила прошле године, сазнала је од, како каже, “веома добре другарице, која је такође оперска пјевачица.

Осим бројних мастер класова код уметника соло пјевања у европским градовима, Албина Смајловић је похађала мајсторски курс код реномиране америчке мецосопранистикиње Џенифер Лармур, а заједно са 12 пјевача из цијелог свијета и код баритона Тома Крауса. Остварила је запажене наступе у земљи и иностранству, а добитница је и бројних међународних награда и признања. На фестивалу у Италији имала је цјеловечерњи концерт.

Извор. Блиц