latinica  ћирилица
19/09/2015 |  11:21 | Аутор: СРНА

Конференција "Двадесет година Дејтонског мировног споразума - погледи" (ФОТО)

У Културном центру Бански двор у Бањалуци у току је конференцији поводом 20 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.
Конференција "Двадесет година Дејтонског мировног споразума - Фото: РТРС
Конференција "Двадесет година Дејтонског мировног споразумаФото: РТРС

Конференција је подијељена на три панела. На првом, "Поглед изнутра" уводничари ће бити високи домаћи политичари, док ће на панелу "Поглед из региона" ријеч узети политичари и високи угледници из земаља региона. На трећем панелу "Поглед извана" говориће, међу осталим, и представници земаља потписница Дејтонског мировног споразума.

ЂУРИЋ: СРБИЈА ПРОТИВ БИЛО КАКВИХ НАМЕТАЊА

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је Србија против било каквих наметања у БиХ и једностраног диктирања рјешења. Ђурић је истакао да је Србија против било каквог облика мајоризације било ког народа и да искрена рука помирења премијера те земље Александра Вучића свима у БиХ представља шансу која би требало да буде искориштена.

"Србија у Дејтонском мировном споразуму и даље види шансу за сарадњу БиХ са свим државама у региону", рекао је Ђурић и додао: "Наставићемо са подршком Републици Српској поштујући Дејтонски мировни споразум".

ИНЦКО: РАСПИСИВАЊЕМ РЕФЕРЕНДУМА КРШЕ СЕ НЕКИ ЧЛАНОВИ СПОРАЗУМА

Високи представник у БиХ Валентин Инцко тврди да Република Српска расписивањем референдума о Суду и Тужилаштву БиХ крши чланове 3.1. Г, 3.5. А, 3. Б и 6. Е Дејтонског мировног споразума.

РЈЕШЕЊА УЗ ПОШТОВАЊЕ УСТАВНИХ НАДЛЕЖНОСТИ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић поручио је данас да у БиХ треба доносити рјешења уз поштивање уставних надлежности свих нивоа власти.

он је истакао да БиХ има три главна циља - привредни развој, гђе је видљив раст економских индикатора у посљедњих пет мјесеци, европске интеграције и владавину права.

Звиздић - Изетбеговић (фото: РТРС)

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак нагласио је да је битно да сви у БиХ најприје препознају шта је то што је заједничко, истичући да је Дејтонски споразум један од најуспјешнијих мировних споразума у свијету и да је један од разлога његове успјешности тај што нико није њиме задовољан.

Он је наводе о радикалнијим промјенама Устава назвао авантуристичким.

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара рекао је да се сада живи у уређењу које није ни Вашингтонски ни Дејтонски споразум, због чега су становници у БиХ незадовољни.

Бивши министар иностраних послова некадашње СРЈ Владислав Јовановић поручио је да Дејтонски споразум треба поштовати, а да је свака најава или прича о ревизији тог споразума или прављење такозваног "Дејтона два" потпуно неконструктивна и може само произвести неке старе страхове, не само код српског, већ код свих народа у БиХ.

Некадашњи министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија рекао је да у БиХ није потребно препадати људе причама о централизацији или отцјепљењу БиХ, поручивши да требамо бити заједничко, а не сегрегационо друштво.

Конференција о Дејтону (фото: РТРС)

ВУЈАНОВИЋ: БиХ У ФОКУСУ МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић изјавио је да је БиХ у фокусу интересовања међународне заједнице на западном Балкану.

- Дијалог нема иницијативу и из угла Црне Горе БиХ има јасну међународну позцију, рекао је Вујановић. Он је истакао да су међународни званичници увијек изражавали забринутост за стање у БиХ.

Он каже да ЕУ први пут искрено жели да пружи помоћ.

ДОДИК: У УКУПНИМ ОДНОСИМА У БиХ - НАЈВАЖНИЈИ ЕНТИТЕТИ

Предсједник Српске Милорад Додик оцијенио је да су у укупним односима у БиХ у суштини најзначајнији ентитети.

- Сви фаворизују СМ и институције БиХ, али суштински, ентитети имају највећи значај", рекао је Додик напоменувши да постоје многи који сматрају да је БиХ у кризи и распаду.

ЧОВИЋ: ИЗМЈЕНЕ ДЕЈТОНА НАНИЈЕЛЕ ШТЕТУ БиХ

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да су промјене Дејтонског споразума у односу на његов изворни облик прављене да би се лакше доносиле одлуке, али да је тим интервенцијама нанесена штета БиХ. Човић је појаснио је да је резултат тога да се грубо поиграло са основном идејом тог споразума и да су нарушени односи равноправности, суверености и конститутивности три народа у БиХ, али и других који се не изјашњавају као конститутивни народи.

Драган Човић (фото: РТРС)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да је Дејтонски споразум у моменту доношења био добро рјешење, али да је предвидио да се мијења и иде ка бољим рјешењима, те истакао потребу да се гледа према будућности.

Изетбеговић сматра да су се од доношења бонских овлаштења па до пада "априлског пакета" десиле ствари које су "БиХ учиниле бар мало функционалнијом". Он је нагласио да Анекс 7, као "срце Дејтона", није испуњен јер није враћена сва имовина нити је у потпуности остварен.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да је основни циљ Дејтонског споразума било заустављање сукоба у БиХ, а да је у тај споразум уграђена и могућност европских интеграција БиХ.

- Ако би били спремни да дјелујемо по изворном Дејтону и поштујући уставне и законодавне надлежности свих нивоа власти и усвајамо документе који не задиру у надлежност било којег нивоа власти, онда ћемо постати спремни да много активније дјелујемо унутар свих пројеката и програма ЕУ, истакао је Звиздић.

ГАВРАНОВИЋ: ПРИМЈЕЊУЈЕМО СВЕ ОДРЕДБЕ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић изјавио је да овај град поштује и примјењује све одредбе Дејтонског мировног споразума. - То смо потврдили и у пракси досљедним провођењем закона и других прописа, што се, прије свега, односи на повратак имовине пријератним корисницима и власникцима, те рјешавање бројних питања избјеглица и расељених лица које су уточиште нашле у нашем граду, рекао је Гаврановић.

Слободан Гаврановић (фото: РТРС)

Он је истакао да је ова конференција прилика да се осврне на 20 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

- Ово је прилика да процијенимо да ли се у Дејтонском мировном споразуму може тражити перманент друштвене кризе, како су неки оцијенили. Важно је оцијенити и како је Дејтон утицао на стање у БиХ и региону и какви су његови одјеци, додао је Гаврановић.

----------------

Конференција "20 година Дејтонског мировног споразума - Погледи" (фото: Срна)

Конференцији присуствују предсједници Републике Српске и Федерације БиХ Милорад Додик и Маринко Чавара, предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић и члан Предсједништва Бакир Изетбеговић, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, као и предсједник Црне Горе Филип Вујановић.

Скупу присуствују предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и посланици, министри у Влади Српске, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, градоначелници Мостара Љубо Бешлић, Сарајева Иво Комшић и Бањалуке Слободан Гаврановић, изасланик градоначелника Дејтона Мет Џозеф, те званице из јавног, политичког, друштвеног и научног живота Републике Српске и БиХ.

Ова конференција организована је у три панел-дискусије, а на дискусији "Погледи" о теми "Рефлексије на Дејтонски мировни споразум и на будућност БиХ; Тачке слагања и размимоилажења – препреке или пут ка разумијевању унутар БиХ?" уводничари ће бити Човић и Изетбеговић.

На првој панел-дискусији учествоваће Додик, Чавара, Црнадак и Вујановић.

Конференција "20 година Дејтонског мировног споразума - Погледи" (фото: РТРС)

Друга панел-дискусија је "Погледи регије" о теми "Регионална сарадња – положај БиХ у односу на сусједе; Да ли Дејтонско уставно уређење БиХ представља проблем за регионалну сарадњу?". И на овој дискусији панелисти ће бити регионални политичари и високи гости из сусједних земаља.

На трећој панел-дискусији "Погледи извана" о теми "Дејтонско уређење БиХ и придруживање ЕУ; Шта са оваквим уређењем БиХ – на који начин превазићи препреке?" говориће представници земаља потписница Дејтонског мировног споразума – САД, Русије, Велике Британије, високи представник у БиХ, представници ЕУ и ОЕБС-а.

Конференцију "Двадесет година Дејтонског мировног споразума - погледи" организују "Независне новине" и град Бањалука, у партнерству са Министарством иностраних послова БиХ, Предсједништвом БиХ и другим институцијама.