latinica  ћирилица
28/07/2024 |  21:22 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град: Приказан филм "Свједок"

У позоришној сали Културног центра "Петар Кочић" у Мркоњић Граду, приказан је филм "Свједок", рађен у продукцији РТРС-а.
Промоција филма Свједок у Мркоњић Граду - Фото: РТРС
Промоција филма Свједок у Мркоњић ГрадуФото: РТРС

Филм са много потресних сцена, оставио је печат на све посјетиоце. Значајан дио материјала за филм сниман је и у Мркоњић Граду, гдје је пронађена највећа масовна гробница у Републици Српској, у којој су били сахрањени посмртни остаци 181 жртве.

Аутор филма Денис Бојић нагласио је да је са посебним осјећајима и емоцијама ишчекивао премијеру филма у Мркоњић Граду, граду хероју и страдалнику.

- Посебан дио филма односи се на страдање и масовну гробницу у Мркоњић Граду у којој је пронађено 181 тијело, а овим путем захваљујем начелнику општине који је пружио помоћ при снимању филма - рекао је Бојић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић захвалио је аутору филма Бојићу, РТРС-у, а посебно покојном доктору Зорану Станковићу, који је велики дио свог живота посветио Републици Српској и њеним најбољим синовима.

- Мркоњић Град посебно боли чињеница да за злочине почињене у нашој општини нико није одговарао нити је процесуиран. Филм "Свједок" треба да погледају сви, јер свједочи о патњи једног народа и бројних појединаца - нагласио је Вођевић.

Филм је сниман на локацијама пет масовних гробница у Мркоњић Граду, Броду, Кравици, Зворнику и Јелачићима, а у његовој изради добровољно је учествовало 8.000 људи.

Филм је рађен у копродукцији РТРС-а и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тржење несталих лица.