latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:44 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Ватра букти у Федерацији БиХ, али и даље одбијају помоћ из Београда (ВИДЕО)

Већ други дан ватрогасци у Федерацији боре се са ватреном стихијом. Чекајући тражену помоћ хеликоптера из Сарајева ватрогасци из Мостара успјели су да локализују пожар, док жариште на подручју Бугојна не јењава. На гашењу тог пожара ангажован је хеликоптер Оружаних снага БиХ. На пружање помоћи приликом оваквих ситуација, због блокирања од стране бошњачких кадрова, још чека хеликоптер који је понудила Србија. Док Федерација гори, министар иностраних послова Елмедин Конаковић по повратку из Америке, жели да у потпуности оконча сарадњу полиције Српске и федералних кантона са полицијом Србије и Хрватске.
Хеликоптер за гашење пожара, Србија (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Хеликоптер за гашење пожара, Србија (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Пожари у Федерацији БиХ. На подручју Бугојна ватра је захватила 50 хектара шуме. Због неприступачности терена и опасности од мина, ангажован је хеликоптер Оружаних снага БиХ. Тиме се похвалио и министар одбране Зукан Хелез, обилазећи пожариште на територији града у којем живи, иако остаје нејасно ко је одобрио употребу хеликоптера.

Опасност од ширења пожара код Бугојна је велика. Увјерили су се у то из Хеликоптерског сервиса Републике Српске, који су извршили извиђање терена. Из Федерације нису тражили помоћ Српске. Директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић каже да би уз помоћ хеликоптера које нуди Србија дјеловање било најефикасније.

- Не желим ни на који начин да кажем, били смо у праву, али замислите ситуацију да смо имали сад онај хеликоптер који има ведро од пет тона, ја сам убијеђен да би тај пожар, и тај и онај код Мостара већ био угашен - рекао је Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Са пожаром су се борили, и успјешно изборили у околини Мостара. И то без дјеловања Оружаних снага БиХ, иако је помоћ затражена.

Док су пожари све учесталији, из Сарајева још нема сагласности за дјеловање противпожарног хеликоптера Србије, чије ангажовање је омогућено споразум из децембра прошле године, о чему смо већ говорили. Министар Елмедин Конаковић каже да се споразум односи на превоз државних службеника, иако у тексту то нигдје није наведено. Међутим, данас је Конаковић изашао пред јавност са још два споразума из 2011. године. Спорни су му сад и споразуми потписани са Србијом и Хрватском о регионалној сарадњи полиције.

- Дакле, МУП Републике Српске има право са МУП Србије успоставити било какву сарадњу, ангажовати, правити заједничке тимове, легално верификовано од стране БиХ. Дакле, ако Србија административно на вријеме најави, ако пошаље папир, било каква забрана уласка, доласка, сарадње заједничких тимова је кршење закона ове земље - истакао је Елмедин Конаковић, министар иностраних послова у Савјету министара.

Хеликоптер Србије који чека на одобрење за прелет припада Полицији Србије, што би значило да не постоји никаква процедурална препрека за његов ангажман. Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац каже да је све што Српска и Србија чине у складу са Дејтоном, Уставом и споразумом о специјалним везама.

- Оно што је значајно и важно да све активности које проводе Република Српска и институције Србије јесу у складу са Уставом и прије свега доприносе миру и стабилности у региону, доброј регионалној сарадњи и ја не знам зашто то неком смета. Не знам зашто смета и сарадња са Хрватском - поручио је Сташа Кошарац, замјеник предсједавајуће Савјета министара.

Под изговором о предаји суверенитета Србији и Хрватској, Конаковић најављује да ће затражити од Савјета министара да се споразум из 2011. поништи. За то ће му бити потребна и сагласност министара из Републике Српске. Из Српске већ сада поручују да од тога неће бити ништа.

- Господина Конаковића позивам да се одлучи да ли је за борбу против криминала или да буде патрон криминалаца. Врло је индикативно да овај удар долази након оног претходног кад су покушали срушити сарадњу БиХ и ЕУРОПОЛ-а а такође су покушали срушити сарадњу МУП-а Републике Српске и ЕУРОПОЛ-а - рекао је Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара.

Све ово још једном потврђује тезу да су бошњачки кадрови у Савјету министара без икаквог основа и зарад јефтиног политиканства саботирали заједичке полицијске патроле током туристичке сезоне, а које годинама Србија успјешно проводи са земљама у региону.

- Видјели сте да у региону има неких који око тога праве проблеме. Ми имамо овакву врсту сарадње са Хрватском, Црном Гором, хтјели смо и са БиХ али је ту испао проблем политизације свега тога - истакао је Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Србије.

Оно што је такође занимљиво, јесте да Конаковић тражи поништавање споразума о сарадњи са полицијом сусједних земаља чиме би се отежала борба против организованог криминала. Све ово услиједило је након што су прије неколико мјесеци распакивањем скај апликације у федералним медијима процуриле информације о могућој повезаности Конаковића са нарко-картелом "Тито и Дино", што је он демантовао. Према међународним полицијским наводима овај картел пере "прљави" новац од продаје наркотика преко сарадника у Федерацији.