latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:16 | Аутор: РТРС

У Рогољима код Градишке служен помен за настрадале у протеклим ратовима

У Спомен-комплексу у дворишту куће народног хероја Стевана Дукића у Рогољима код Градишке служен је помен за девет погинулих бораца посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата, 36 Партизана и 68 жртава фашистичког терора из Другог свјетског рата. Почаст је одата и за петорицу мјештана солунских бораца.
Помен борцима - Градишка - Фото: РТРС
Помен борцима - ГрадишкаФото: РТРС

Указано је на потребу очувања сјећања, као и спречавање ревизије историјских чињеница да су Срби водили само одбрамбене ратове.

- Овдје је нажалост пуно девет погинулих, али када погледамо тамо гдје има десетине цивилних жртава рата и погинулих бораца када је десетина усташа или Нијемаца гонило по стотину људи на клање и убијање онда мислим да смо спремни дочекали и одбранили овај наш крај, јер код нас у селу нема цивилних жртава ни злочина - рекао је Љубомир Пеулић, предсједник организационог одбора Меморијалног збора Рогољи.

Зоран Аџић, градоначелник Градишке, каже да је највећа трагедија што поједине земље и институције желе да раде ревизију историје и да огромну жртву српског народа желе да претворе да је Српски народ геноцидан народ.

- Српски народ никада ни у мислима а камоли физички није помишљао на геноцид. Српски народ је народ слободе, народ правде, једнакости, народ равноправности и народ опстанка на овом простору - поручио је Аџић.