latinica  ћирилица
15/09/2023 |  14:10 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Ултрафест за студенте бањалучког Медицинског факултета (ФОТО/ВИДЕО)

Универзитетски клинички центар Републике Српске организовао је први Ултрафест за студенте Медицинског факултета у Бањалуци.
Ултрафест за студенте медицине - Фото: Уступљена фотографија
Ултрафест за студенте медицинеФото: Уступљена фотографија

Једнодневни тренинг који похађа 30 студената фокусиран је на примјену ултразвука у хитним медицинским ситуацијама.

Оваква врста едукације у Словенији се одржава од 2015. године.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да је иза ове установе много едукација које су довеле до унапређења рада УКЦ који је достиго ниво европских и свјетских здравствених установа.

- Поносан сам на наше успјехе, али ту нећемо стати, наставићемо са инвестицијама у опрему и кадар. Велико хвала мојим сарадницима и колегама из Словеније - рекао је Ђајић.

Докторка Таја Рукавина из Клиничког центра у Марибору рекла је да је едукацију прошло више од 100 љекара из Бањалуке.

- Значај се огледа у имплементирању ултразвука у свакодневном раду. Код овог догађаја значајно је да су укључени и студенти, јер што раније се упознају са основама ултразвука, лакше и брже ће га имплементирати у свом будућем клиничком раду. Радујемо се даљој сарадњи - рекла је Рукавина.

Милан Ступар, студент Медицинског факултета из Бањалуке, изразио је задовољство што су студенти имали прилику да иду у корак са европским земљама када су у питању ваннаставне активности.

- Ултрафест је радионица која ће значити за студенте старијих година јер је УЗВ једна од есенцијалних метода дијагностике и самим тим је знање из ове области неопходно за наш будући позив - рекао је Ступар.