latinica  ћирилица
Коријени
емисија о националним мањинама
Коријени
10:05
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
13.08.2022.
53:22
Коријени
30.07.2022.
52:53
Коријени
16.07.2022.
55:20
Коријени

О ЕМИСИЈИ
Коријени

КОРИЈЕНИ- емисија о националним мањима

Емисија о националним мањинама, ''Коријени'' , на Радију РС емитује се од 3. априла, 2006.године. До 31. децембра, 2010. године, емитована је сваке суботе од 09,05 до 10,00. Од почетка 2011. емисија Коријени емитује се у новом термину и то сваке друге суботе, од 10,05 .
Емисија обрађује и истражује све битне теме из живота националних мањина, од примјене Закона о заштити права припадника националних мањина, учешћа националних мањина у органима власти на локалном, ентитетском и државном нивоу, образовања, приступа медијима, до медијске промоције.
Уредница емисије, Радмила Карановић, позива у госте представнике националних мањина и надлежених институција, које се баве овом проблематиком, сучељава их, тражи одговоре на важна питања- право учешћа националних мањина на локалним изборима, заступљеност представника мањина у органима власти, ко су ти представници, разговара о томе шта они чине и колико могу да ураде када је ријеч о промоцији права мањина.
Емисија прати сва дешавања и догађаје које организују националне мањине, било да је ријеч о семинарима, или радионицама за националне мањине, али исто тако и бројне културне догађаје које организују удружења мањина, не само у Бањалуци, већ и у цијелој РС и БиХ, па и у земљама у окружењу( Србија, Хрватска, Македонија).
Емисија промовише националне мањине у друштву, представљањем њихових обичаја, културе, традиције и историје.
Једно вријеме су у емисији своју рубрику од 15 минута имали представници Украјинаца, који су је и припремали , а рубрика је емитована двојезично- на украјинском и српском језику.
Емисија се систематски бави и правима и положајем најугроженије националне мањине - Рома.
Значај ове емисије огледа се у томе што путем јавног сервиса промовише права, рад, културу, обичаје и традицију националних мањина.У оквиру емисије постојала је рубрика '' Романи џи'' или

 '' Ромска душа'' која је водила слушаоце у приче о историји, култури и традицији ромског народа. Једно вријеме '' Ромска душа'' је емитована као самостална дведестоминутна емисија, у којој су о култури, историји и значају очувања ромског језика говорили познати ромски експерти, историчари, књижевници, научници .
Емисија '' Коријени'' на јединствен начин промовише рад националних мањина, али исто тако, у одређеним случајевима, подстиче надлежне органе и институције да се више ангажују на рјешавању проблема мањина и да се боље упознају с њиховим радом.
Уредница Радмила Карановић учествовала је на бројним семинарима и радионицама у РС и БиХ као предавач о теми - Националне мањине .
За прилог '' Положај националних мањина у БиХ'' на Другом регионалном радио- фестивалу у Неуму, 2006. године, Радмила Карановић добила је трећу награду.
Емисија '' Коријени'', од новембра 2012. године биће постављена и на сајт Савеза националних мањина РС.

Контакт- korijeni@rtrs.tv



Редакција сложених програма

 

БИОГРАФИЈА - Радмила Карановић

Рођена 3. фебруара, 1971. године, у Мркоњић Граду.  Завршила је Гимназију ( културолошко- преводилачки смјер) у Добоју. У Бањалуци је завршила Педагошку академију – Одсјек српски језик и књижевност.
На Независном универзитету Бањалука, Факултет за друштвене науке, Одсјек разредна настава, стекла је звање професора разредне наставе.
Новинарством се почела бивити у јулу, 1992. године, на самим почецима оснивања тадашње Српске Радио- телевизије, гдје је радила краће вријеме. Након тога, радила је у просвјети. У Мркоњић Граду једну школску годину радила је као професорка српског језика и књижевности. Тада је у Гимназији  покренула и рад драмске секције , која је касније прерасла у Градско позориште, које сада успјешно дјелује. У Мркоњић Граду радила је и на Шик- радију, одакле је извјештавала за Радио Слободна Европа и Глас Америке.
1999. године поново почиње радити као новинарка на Радио-телевизији Републике Српске. Три године била је водитељка емисија '' Бањалучка панорама'' и '' Јутарњи програм'', радила је и у редакцији Информативног програма Телевизије. 2002. године почиње да ради  на   Радију РС- РТРС,  као новинарка у Редакцији информативног програма.
2008. распоређена је на мјесто уреднице Редакције сложених програма( културно-образовног , научног , религијског ,  програма за националне мањине и документарног програма).

На Другом регионалном радио- фестивалу у Неуму, 2006. године, за радио- прилог ’’Положај националних мањина у БиХ’’ добила је трећу награду. 

Имала је прилику и част да у јулу, 2012.године, посјети Свету земљу. У Јерусалиму је, у организацији Меморијалног музеја жртава холокауста, Јад Вашем , Представништва РС у Израелу  и Министарства просвјете РС,  у Међународној  школи за проучавање холокауста    похађала   седмодневни  семинар о холокаусту на коме су први пут учествовали професори из РС. Била је једини новинар из РС, који је похађао и извјештавао са овог семинара из Јерусалима. 

 Ауторка је емисије која се бави православном тематиком ‘’ Искре православља’’  и уредница  емисије о националним мањинама '' Коријени''. Уређује и води и друге специјализоване емисије. Уредница је Редакције сложених програма Радија Републике Српске.


Контакт- radmila.karanovic@rtrs.tv

 

 

 

Редакција: Сложени програм

Контакт:

29/03/2022 | 15:09
Удржење Украјинаца " Златни клас" из Прњавора тренутно ради на збрињавању и организовању помоћи за избјегла и расељена лица из Украјине. На подручју Републике Српске тренутно има око 35 пордица избјеглих лица из Украјине који су дошли из угрожених подручја, односно зоне оружаних сукоба. Формиран је координациони одбор који ради на збрињавању избјеглица из Украјине. Ово је рекао Андрија Сваток члан Удружења Украјинаца '' Златни клас'' из Прњавора гостујући у емисији '' Корјени'' Радија Републике Српске.
29/03/2022 | 15:06
" У Републици Српској у току је израда закона о језицима мањина. Најважније у томе јесте да ће они који изучавају језике националних мањина добити ментора који ће са њима радити на унапређењу и изучавању језика нацоналних мањина" казао је у емисији о нациналним мањинама " Коријени" Радија РС, Андрија Сваток, предсједавајући Вијећа националних мањина при Парламентарној скупштини БиХ.
06/06/2016 | 13:50
Друштво српско- јеврејског пријатељства органозовало је у Јеврејском културном центру ''Арие Ливне'' у Бањој Луци, у четвртак, 2. јуна ове године свечану додјелу чланских карата члановима овог друштва. Свечаности су присуствовали предсједник Јеврејске општине Бањалука, и почасни члан Друштва српско- јеврејског пријатељства господин Арие Ливне, министар просвјете и културе у Влади Републике Српске, Дане Малешевић, предсједник Јеврејског културног центра у Бањој Луци, Ђорђе Микеш, чланови Управног одбора као и велики број чланова овог Друштва и гостију.
11/08/2015 | 17:27
'' Радимо на јачању веза са Босном и Херцеговином , као и са Републиком Српском. Имамо веома добре односе и сматрамо да постоји потенцијал за још садржајније односе у различитим секторима, у економском у области културе. Имамо заједничке интересе за јачање сарадње и у другим областима на обострану корист. Знање из обје земље може међусобно бити кориштено. Израел тражи мјеста у којима би улагао, а Босна и Херцеговина је земља која тражи инвеститоре. Има много основа за сарадњу. '' , рекла је између осталог у ексклузивном интервју за Радио Републике Српске, Галит Пелег, замјеник шефа Одјељења за Балкан Министарства иностраних послова државе Израел.
21/07/2015 | 15:37
Александар Николић је упознао присутне са пројектима преко-дринске сарадње, са нагласком на пољопривреду и инфраструктуру, као и заједнички темељ између Републике Српске, БиХ и Србије у сарадњи са Израелом у доменима духовности, те блиским интересима у областима културе и просвјете
11/09/2014 | 15:51
У Јерусалиму смо у јулу 2014. разговарали са израелским дипломатом Даном Орианом, директором Одјељења за Балкан Министрства иностраних послова Израела, о његовој књизи ''Кад тата порасте'', која је преведена на српски језик и која се однедавно може наћи у књижарама у Републици Српској.
26/04/2014 | 12:38
'' Србе и Јевреје повезује и заједничко страдање током Другог свјетског рата . Дошао сам у Републику Српску како бих се информисао о животу народа који овдје живи, и како бих по повратку у Израел могао да пренесем широј јеврејској јавности оно што представља Република Српка и ширио перспективе пријатељства''', рекао је у интервјуу за Радио Републике Српске, Мајк Фројнд.
03/10/2013 | 18:22
28. 09. 2013. Циљ организовања '' Дана Израела'' је развијање пријатељских односа између Републике Српске и Израела'', који су морам са задовољством рећи на највишем нивоу'' изјавио је , шеф представништва РС у Израелу, Арие Ливне, гостујући у емисији '' Коријени'' Радија Републике Српске.
03/10/2013 | 18:16
28. 09. 2013. Савез националних мањина Републике Српске пригодним садржајима обиљежио је 25. и 26. септембра дест година постојања и рада. Тим поводом одржана је свечана академија и Десета смотра културног стваралаштва националних мањина.
05/07/2013 | 16:21
''С обзиром на то да сам проучавао Холокауст имам једну молбу за вас '', рекао је професор Беренбаум, а то је '' да морате своју историју да пишете, морате да забиљежите свједочења преживјелих и ту причу испричате својој дјеци и дјеци своје дјеце.'' ''Јеврејска традиција нам дозвољава да о мртвима кажемо – Нека памћење буде благослов!" У Доњој Градини то не можемо да кажемо. Морамо то казати нешто сложеније - Нека памћење буде благослов, али и опомена ''.
26/05/2013 | 00:49
''Преко новоизграђене синагоге и Јеврејског културног центра намјеравам оставити траг својој покојној мајци, која је спаљена у гасним коморама Аушвица. Она нема гроба и то ће бити успомена да је та жена постојала. Истовремено овим храмом желимо унаприједити и афирмисати вјерски и културни живот Јеврејске заједнице у Бањалуци'', каже Арие Ливне.