latinica  ћирилица
КОРИЈЕНИ | 21/07/2015 | 15:37

КНЕСЕТОВА ГРУПА ПРИЈАТЕЉСТВА СА СРБИЈОМ МОЖЕ БИТИ КОРИСНА И ФАКТОРИМА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ‏

Александар Николић је упознао присутне са пројектима преко-дринске сарадње, са нагласком на пољопривреду и инфраструктуру, као и заједнички темељ између Републике Српске, БиХ и Србије у сарадњи са Израелом у доменима духовности, те блиским интересима у областима културе и просвјете

 





 На конститутивној сједници Параламентарне групе пријатељства Кнесета са Републиком Србијом, одржаној у Јерусалиму представљене су и могућности сарадње у регионалним и прекограничним пројектима, пренио је за  РТРС њен члан, Александар Николић, савјетник посланика и предсједавајућег ове групе,  Авигдора Либермана.

Састанку одржаном у Кнесету, присуствовали су представници свих израелских парламентарних странака, међу њима и Мајкл Орен, претходни амбасадор Државе Израел у Вашингтону, представници израелског МИП-а, на челу са шефом Одјељења за Балкан, Даном Орианом, пословни људи и академици, те амбасадор Србије у Тел-Авиву , Милутин Станојевић.

 Констатовани су пријатељски и блиски односи двије земље, као и наглашена заинтересованост за даље унапређење пословне сарадње. Изнијет је пресјек досадашњих билатералних односа у областима привреде, културе и образовања, као и перспективе развоја.

Посебно је нагласшена потреба пружања парламентарне и интер-парламентарне платформе за дјеловање већ присутних израелских фирми у Србији, које, иначе, дјелују широм региона. Констатовано је да су прошла времена декларативних наступа и да треба обогатити сарадњу у областима попут: пољопривреде, водопривреде, фармацеутике, ИТ индустрије, туризма, као и форума стучног усавршавања .

Александар Николић је упознао присутне са пројектима преко-дринске сарадње, са нагласком на пољопривреду и инфраструктуру, као и заједнички темељ између Републике Српске, БиХ и Србије у сарадњи са Израелом у доменима духовности, те блиским интересима у областима културе и просвјете. Николић је истакао потребу ширења учешћа стручњака у семинраима у Израелу упоредо са оним преко Агенције МИП-а, Машхав, те установе Јад Вашем. Говорећи о подручју Подриња, истакао је потребу трасирања пута у Министарству пољоприврде и руралног развоја Израела, путем Одјељења за заштиту биља у областима попут увоза јагодичастог воћа из Горњег Подриња и Бирча у заједничким наступима.

 Авигдор Либерман, донедавни министар иностраних послова Израела и предсједавајући опозиционе странке ''Израел наш дом'' још једном је показао приврженост грађењу односа са Србијом, српским народом, те регионом Балкана уопште, нагласио је Николић.