latinica  ћирилица
КОРИЈЕНИ | 29/03/2022 | 15:06

Потребно унаприједити наставу на језицима националних мањина

" У Републици Српској у току је израда закона о језицима мањина. Најважније у томе јесте да ће они који изучавају језике националних мањина добити ментора који ће са њима радити на унапређењу и изучавању језика нацоналних мањина" казао је у емисији о нациналним мањинама " Коријени" Радија РС, Андрија Сваток, предсједавајући Вијећа националних мањина при Парламентарној скупштини БиХ.





Представници Вијећа националн мањина при Парламентарној скупштини БиХ и Савеза националних мањина при Народној скупштини РС недавно су у Бањалуци разговарали о актелним питањима националних мањина. Између осталог једна од тема састанка била је и изучавање језика националних мањина.
Сваток је истако да се у БиХ и РС дужи низ година изучавају језици националних мањина као што су италијански у Штивору код Прњавора, украјински у Прњавору и Козарцу код Приједора , словеначки у Бањалуци, Приједору и Слатини, пољски у Прњавору, ромски у Тузли.На саsатану је било ријечи о унапређењу наставе на језицима националних мањина, казао је Андрија Сваток.
Украјински језик у Прњавору изучава се у оквиру редовног образовног процеса у РС, као допунска настава у двије школе, док се језици осталих мањина изучавају у оквиру удружења  мањина, истакао је Андрија Сваток.
Сваток, који је дугогодишњи члан Удружења Украјинаца " Златни клас" у Прњавору истако је да је заинтересованост за учења украјинског језика у Прњавору на задовољавајућем нивоу. Осим тога , украјински језик припадници украјинске националне мањине могли су да изучавају и у љетним камповима који су организовани претходних година.
Сваток сматра значајним то што ће ресорно министарство у наредном перипду активније да се укњучи у овај процес и што ће постојсти законска регулатива за ову област којом се предвиђа финснсијска подршка надлежног министарства за реализацију наставе на језицима мањина, а која ће се огледати у финансирању стручних лица која ће реализовати наставу на језицима мањина.
Он је као позотиван примјер издвојио Удружење Словенаца у РС који имају дугогодишњу и добру праксу у организовању наставе на словеначком језику која се организује у оквору удружења Словенаца у Бањалуци, Приједору и у Слатини код Лакташа. Пимоћ у реализацији допунске наставе словеначког језика Савезу Словенаца у РС пружа њихова матична земља Словенија која финансира професора словеначког језика који долазо из Словеније и избоди наставу словеначког језика у Републици Српској.

''Заинтересованост за учење украјинског језика је на задовољавајућем нивоу. Наставу украјинског језика одржава професорица Оксана Овад, која је студирала у Украјини'', рекао је Андрија Сватик.
Он је казао да је раније украјински језик изичаван и на подручју Лакташа гдје живи већи број припадника украјинске националне заједнице.