latinica  ћирилица
27/10/2024 |  07:54 ⇒ 11:54 | Аутор: РТРС

Кнежевић: Апел родитељима болесне дјеце да их доведу на преглед како би се спријечило ширење болести (ВИДЕО)

Стање у општини Котор Варош са вирусним менингитисом је непромијењено у односу на досадашње податке, рекла је за РТРС Драгана Кнежевић, педијатар у у Дому здравља Котор Варош.
Драгана Кнежевић, гост Јутарњег програма - Фото: РТРС
Драгана Кнежевић, гост Јутарњег програмаФото: РТРС

- Ријеч је о петоро заражене дјеце. То су дјеца предшколског узраста и једно дијете школског узраста - рекла је Кнежевићева.

У Дому здравља Котор Варош повећан је број прегледа у протеклој седмици, али је ријеч о неспецифичним симптомима.

-  Међутим, нема разлога за панику међу родитељима - истиче Кнежевићева.

Она је упутила апел родитељима да дјеца која имају било какав симптом доведу дијете на преглед како би се на тај начин спријечило ширење вируса у колективу.

Наводи да када говоримо о менингитису у овом случају, он може бити изазван различитим вирусима.

- Ријеч је о инфективном обољењу које има блажу клиничку слику. Симтоми у почетку су неспицифични знакови, симптоми као и код осталих респираторних болести. То су кашаљ, малаксалост, слабији апетит, проблеми са столицом, дијареја и повраћање - наводи Кнежевићева.

Додаје да уколико се ово обољење не лијечи може доћи до јаких главобоља, немоћи приликом ходања као и до укоченог врата.

- Ови симптоми развијају се у каснијој фази обољења - каже она.

Кнежевићева каже да је извор заразе човјек, да не мора да буде дијете предшколског и школског узраста.

- Могу бити и одрасле особе.  Вирус се преноси контактом директним или индиректним, може се јавити и код одраслих особа - рекла је Кнежевићева.

Најчешће се вирус преноси респираторним капљичним путем, наводи Кнежевићева, потом и контакт са предметом, површином са којом долазе у контакт, а могуће је и преко заражене воде али је то доста рјеђе.

Подсјетимо, број малишана заражених вирусним менингитисом у благом је порасту а на Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у петак је било смјештено деветоро дјеце, од којих је најмлађе имало само 17 мјесеци.

У Дому здравља Котор Варош, гдје је првобитно становљено ширење обољења, посљедњих дана повећан је број прегледа због појаве менингитиса.