latinica  ћирилица
26/10/2024 |  19:30 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Анализа закључака Самита у Казању - крај хегемоније Запада и увођење финансијског система независног од долара (ВИДЕО)

Крај хегемоније Запада, увођење финансијског система независног од долара, јачање Нове развојне банке, али и пружена рука свим земљама које теже истим циљевима - основни су закључци Самита БРИКС-а
Самит БРИКС (фото: Alexei Danichev/brics-russia2024.ru) -
Самит БРИКС (фото: Alexei Danichev/brics-russia2024.ru)

Да су очи цијелог свијета биле окренуте према Казању, потврђује и чињеница да је рад самита пратило више од 2.000 новинара из 60 земаља.

Међу њима и екипа Радио-телевизије Републике Српске.

За разлику од забрана и санкција за руске медије на Западу, највећи спољнополитички догађај у историји Руске Федерације у Казању, без ограничења, пратили су и западни новинари.

Самит Брикса у Казању окупио је делегације из 36 земаља. Састанке и закључке чекали су сви, и Исток и Запад.

Међу њима и британски политичар и писац Џорџ Галовеј.

За нашу телевизију каже да му богато политичко искуство говори – ово је мјесто гдје се прави нови свијет.

- Овдје сам јер је пола свијета овдје. И зато што ће будућност мојих насљедника зависити од одлука које ће овдје бити донесене. Одрастао сам у западном свијету, али Казањ 2024. гради свјетску архитектуру будућности. Рађа се нови свијет који одбија хегемонију САД и НАТО-а. Живимо у времену када су УН беспомоћне. Зато је овдје Гутерес, јер је свјестан да је ово ембрион нових УН - навпди Галовеј.

Рекордно велику делегацију имала је Кина. У њој је и готово 200 новинара.

Самит је, кажу, велики догађај, који у први план ставља циљеве за које се залаже и званични Пекинг.

- Ово је веома посебан тренутак и занимљиво је бити дио тога. Могли смо чути од самог предсједника Сиа веома прагматичне планове које Кина има за БРИКС. Кина жели мир, иновације, развој зелене енергије, безбједност и размјену људи - рекла је Хуанг Феи, новинарка Кинеске глобалне телевизијске мреже из Пекинга.

Дио Самита, као просматрач, била је и Република Српска.

Контакти с генералним секретаром УН, за делегације чланица, дипломате, велика су добит присуствовања у Казању.

Најважнији, свакако, био је састанак двојице предсједника – Додика и Путина.

- Овај самит је велика побједа Русије у свијету. То је већ дипломатска побједа Русије, а мислим и дипломатска побједа Милорада Додика на Балкану, у свијету и у Русији. Ја мислим да он с Путином има не само добре пословне односе, видимо и да су они пријатељи. А када су Рус и Србин пријатељи, они могу остварити много добрих дјела - истиче Јевгениј Осенков, директор Руско-балканског дијалог центра.

Да је ово Самит супротан од идеја изолације, санкција, притисака и наметања мишљења, свједочи и присуство зхападни медија, препознатљивих по антируским ставовима.

Радили су слободно, као и сви остали.

- У овој сали овдје имате три британске телевизије, које слободно раде овдје, нико им ништа не брани. Али руски медији не могу да раде у Британији. То је примјер двоструких стандарда. Зато је овај догађај прелијеп - додао је Галовеј.

Промоција мира, толеранције и једнаке слободе за мале и велике земље, то су поруке из Казања.

Иако је проширење БРИКС-а била једна од основних тема, за земље посматраче попут Републике Српске и Србије, чуле су се важне поруке – у процесе сарадње укључиће и оне који немају статус члана или кандидата за чланство.

Тако ће Развојна банка БРИКС-а инвестирати и у земље које нису дио ове асоцијације.

Јер Русија је, како је на пленарној сједници рекао предсједник Путин, овдје позвала све пријатељске земље.