latinica  ћирилица
28/10/2024 |  08:20 ⇒ 10:51 | Аутор: РТРС

Адвокати у Српској прекидају штрајк - прихваћен минимум захтјева (ВИДЕО)

Адвокатска комора Републике Српске и Министарство правде Републике Српске постигли су договор за повећање тарифа и исплату дуговања, због чега би требало доћи до прекида штрајка адвоката који заступају по службеној дужности.
Далибор Мрша, гост Јутарњег програма - Фото: РТРС
Далибор Мрша, гост Јутарњег програмаФото: РТРС

Предсједник Адвокатске коморе Републике Српске Далибор Мрша каже да су са Министарством правде успјели постићи споразум те да је повећање вриједности бода с двије на три марке био минимум захтјева адвоката када је у питању нова тарифа, јер се она није мијењала 20 година.

Додаје да је Министарство правде обезбиједило и средства за исплату заосталих дуговања те припремило текст меморандума који ће ићи у процедуру потписивања.

Мрша је у нашем Јутарњем програму најваио да ће се 1. новембра одржати Скупштина Адвокатске коморе, а да од понедјељка, 4. новембра, могу очекивати примјену одлуке те повратак адвоката у суднице Републике Српске.

Обустава рада трајала је дуже него што смо очекивали - додао је Мрша.

Адвокатска комора Републике Српске донијела је раније одлуку о обустави рада због неиспуњавања њихових захтјева за промјену тарифе о трошковима адвоката, што су прошле године доставили Министарству правде Републике Српске, те да се изврши исплата цјелокупног дуга накнада и награда за рад адвоката у предметима по службеној дужности.