latinica  ћирилица
26/10/2024 |  18:38 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Најтраженија књига на штанду Српске - "Испод ратног кишобрана" Ристе Трифковића (ВИДЕО)

Најтраженија књига на штанду Републике Српске на овогодишњем Међународном сајму књига у Београду је збирка новела "Испод ратног кишобрана", аутора Ристе Трифковића. Шестог дана наступа Српске на овом сајму представљена су и издања Андрићевог института.
Испод ратног кишобрана - Фото: РТРС
Испод ратног кишобранаФото: РТРС

Повељу успјеха за најтраженију књигу добила је Матична библиотека Источно Сарајево за издање "Испод ратног кишобрана", аутора Ристе Трифковића.

Ово је друга књига коју објављују у оквиру едиције "Завјештај", а ријеч је о рукописима завичајних аутора које они нису успјели објавити за живота.

- Ријеч је о рукопису "Испод ратног кишобрана" Риста Трифковића, чији је приређивач Миљана Мацан, наш виши библиотекар. Овај рукопис се чува свих ових година у нашој библиотеци и предсатвља легат ауторове заоставштине. Књига је дио едиције "Завјештај" коју смо успоставили 2022. године - рекла је Наташа Кулашинац, директорка Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Повељу је уручио специјални гост штанда Републике Српске, Николај Бурљајев, прослављени руски редитељ и писац.

- Част је и задовољство бити дио неког догађаја који је везан за Републику Српску. Увијек наглашавем специјалне везе између Русије и Републике Српске и посебно чињеницу да се име Републике Српске први пут као званично поменуло у каталогу руског филмског фестивала "Златни Витез" 1992. године - навео је Бурљајев.

Промоцију својих књига имао је и Андрићев институт чији је директор Емир Кустурица истакао да су овогодишња издања у служби интелектуалног здравља.

- Мислим да то радимо на врло необичан начин за данашње услове, где преовлађују оптички и визуелни свијет. Ми смо својим издањима успјели да занимљивошћу тема и избором свјетских аутора привучемо пажњу да људи читају наше књиге - казао је Кустурица.

Овогодишње представљање издаваштва Српске једно је од најуспешнијих појављивања на београдском сајму књига.

- Ми смо ове године успјели да представимо 134 издања. Посјете су биле узузетно добре на промоцијама, штанд је отворен уз присуство два министра културе, а посјетио нас је и предсједник Владе Србије - рекао је Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији.

На овогодишњем сајму у Београду одржано је и 47 промоција издања из Републике Српске.