latinica  ћирилица
26/10/2024 |  17:39 ⇒ 17:54 | Аутор: СРНА

Угљевик: Уочи славе општине служен парастос за 301 погинулог борца

На градском тргу у Угљевику, уочи славе ове општине – Свете Петке Параскеве, служен је парастос за 301 погинулог борца Војске Републике Српске /ВРС/ из овог краја.
Парастос за погинуле борце ВРС, Угљевик - Фото: СРНА
Парастос за погинуле борце ВРС, УгљевикФото: СРНА

Вијенце и цвијеће положили су чланови породица погинулих бораца, њихови саборци, представници локалне власти, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, Полицијске станице Угљевик, Рудника и термоелектране "Угљевик" и локалних удружења.

Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић подсјетио је да се сваке године уочи крсне славе општине Угљевик одаје почаст погинулим борцима.

- Никада не смијемо заборавити жртву наших погинулих сабораца, јер они су дали живот да би српски народ данас живио у миру и слободи - истакао је Маринковић и додао да је Угљевик дао велику жртву за Републику Српску.

Замјеник начелника општине Угљевик Вања Зекић рекла је да се у овој подмајевичкој општини његује сјећање на погинуле борце Војске Републике Српске.

- Слава је прилика да се подсјетимо њиховог подвига, али и да сјећање на њих преносимо млађим нараштајима - додала је Зекићева.

Његово високопреосвештенство архиепископ и митрополит зворничко-тузлански Фотије сутра ће у 9.00 часова у Храму Свете Петке Параскеве у Угљевику служити Свету архијерејску литургију уз саслужење свештенства.

Након литургије, литија ће кренути улицама Угљевика, а испред зграде општине биће обављен обред резања славског колача, а потом ће се обратити митрополит Фотије и начелник општине Угљевик Василије Перић.