latinica  ћирилица
26/10/2024 |  11:42 | Аутор: СРНА

Шолаја: Учешће на самиту БРИКС-а - велико повјерење и шанса за Српску

Учешће Републике Српске на Самиту БРИКС-а у Казању представља велико повјерење јер ју је као посматрача званично позвала Русија - организатор, и сада је на Српској да свој политички капитал што више искористи за бржи економски развој, оцијенио је професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.
Милош Шолаја - Фото: РТРС
Милош ШолајаФото: РТРС

Шолаја је рекао да је Самит показао да овом скупу могу присуствовати, не само државе, већ и њихови ентитети који имају одређен ниво заокруженог политичког система и потребу да буду више заступљени, те је у том капацитету и позвана Република Српска.

Он је истакао да сада остаје на Републици Српској да свој политички капитал и оно што он носи, а то је комуникација са већином земаља БРИКС-а која је сада отворена, што више искористи за бржи економски развој.

- Самит БРИКС-а је указао на чињеницу да се међународни глобални поредак мијења, да се појављују многи играчи на политичкој сцени који настоје да своје виђење политичких и економских односа, те безбједносних процеса у свијету покажу на други начин - истакао је Шолаја.

Према његовим ријечима, ово се разликује од онога како је то рађено на Западу и како је то на свој начин усмјеравала група Г-7 или својевремено група Г-8.

Он је навео да је на самиту показано да нешто сиромашније земље настоје да се политички организују ради бржег економског развоја и на извјестан начин постану конкуренција у економској сфери и на тржиштима која они сматрају својима и на која пласирају већину својих производа.

Шолаја је указао на то да БРИКС ни на који начин не одбацује даљу сарадњу са институцијама које су настале у западним земљама као што је ЕУ, јер је све то усклађено са принципима на којима функционишу УН и цијели склоп агенција које УН представља.

- БРИКС је политичка платформа која окупља људе на интересној и добровољној основи да се кроз политичку сарадњу, а нарочито економске односе унаприједи и побољша живот људи у тим земљама и утицај тих земаља - навео је Шолаја.

Он је рекао да БРИКС, с друге стране, указује и на потребу да се редефинише међународни поредак и смање неоколонијални односи и притисци, те да се свијет води у правцу мира, разумијевања и мирних рјешења за све евентуалне неспоразуме и конфликте.

Самиту БРИКС-а, који је одржан у Казању од 22. до 24.октобра и на којем је Република Српска имала улогу посматрача, присуствовао је предсједник Српске Милорад Додик који се састао са предсједником Русије Владимиром Путином и разговарао са бројним делегацијама.