latinica  ћирилица
25/10/2024 |  16:04 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Важан састанак Додика и Путина: БРИКС успјешна платформа, сарадња заснована на поштовању и разумијевању (ВИДЕО)

Још један важан састанак лидера Српске и Русије, Милорада Додика и Владимира Путина. Из Казања и важне поруке. Српска жели да буде дио БРИКС-а. Русија зна с каквим се тешкоћама и искушењима Република Српска суочава да би заштитиила своје националне интересе.
Милорад Додик и Владимир Путин (фото: Ekaterina Chesnokova/brics-russia2024.ru) -
Милорад Додик и Владимир Путин (фото: Ekaterina Chesnokova/brics-russia2024.ru)

На столу, политичке и економске теме, неоправдане санкције Запада. И још једна потврда да је сарадња Републике Српске и Русије заснована на поштовању и разумијевању.

Руке пријатељства, добрих односа и сарадње још једном су пружене. Предсједници Милорад Додик и Владимир Путин, у оквиру самита БРИКС-а у Казању, поново доказују колико се међусобно поштују, али и колико су прије свега јаке политичке и економске везе Републике Српске и Русије. Није изостала Путинова добродошлица на самит БРИКС-а, ни Додикова захвалност за позив, гдје је констатовано да БРИКС може бити путоказ за стабилност у свијету.

- Велика је заслуга ваша што смо имали прилику да видимо како то изгледа и вољели би да будемо укључени у неком формату у БРИКС. Сарадња Српске и Русије пуна је поштовања и разумјевања - рекао је Додик.

Брикс је прилика за стварање нових пословних контаката, истиче предсједник Путин. Зато је, каже, задовољан што на овом самиту види и предсједника Додика. Свјестан је да су Република Српска и њени званичници одлучни у одбрани националних интереса, и да то у овом времену није лак задатак.

- Ми знамо са каквим се тешкоћама суочавате и преко каквих искушења прелазите како би заштитили своје националне интересе. Надамо се да ћете својим карактером и духом то превазићи. Драго ми је што вас видим овдје у Казању. Ви сте видјели овдје и БРИКС. Ми се не боримо ни против кога идемо својим путем, стварамо нове механизме сарадњу и поштујемо једни друге тако ће и бити - навео је Путин.

Српска ће истрајати у одбрани националних интереса, али и да увијек каже ме покушају Запада и политичког Срајева да уведе санкције Русији, каже Додик. Тако је, прије неколико дана била против увођења виза за руске грађане. На састанку са Путином подсјетио је да Русија није изолована.

- Русија је четврта економија по ММФ и то показује да санкције не раде оно што они желе. Нажалост и нама уводе санкције.Нису успјели да изолују ни Русију, ни вас лично. И то нас радује - навео је Додик.

Није новост да је план Запада покушај сатанизације Русије, каже Путин. План је да се Руска Федерација окриви и за нереде у Европској унији.

- То је апсолутна будалаштина. Немамо ни алате за то.То је само да се промовише властита агенда и да Запад оправда грешке које је чинио према другим земљама - истакао је Додик.

Управо по том рецепту желе да сатанизују и Републику Српску. Па тако причају о наводним камповима у Српској за обуку појединаца за изазивање инцидената у Молдавији, каже Додик. Подсјетио је на то и на састанку са Путином.

- Насмијао се на то. Не могу да вјерујем да тако неко може као што је америчка амбасада то рећи, па онда дају оном Хелезу да то каже - истакао је Додик.

Није искључено да је и то пласирано да би се умањио значај учешћа предсједника Додика на самиту БРИКС-а и његовог састанка са Путином. Осим политичких, два предсједника су отворили бројне теме.

Додик је подсјетио да је ово његов 26. састанак са Путином и да је руски предсједник поново показао да жели стабилност у свијету. О значају састанка Додика и Путина извјештавали су бројни руски медији, а Кремљ је сусрет Додика и Путина објавио на званичном сајту руског предсједника.