latinica  ћирилица
25/10/2024 |  15:02 ⇒ 15:02 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан одбране Вишеграда

Дан одбране Вишеграда у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату обиљежен је данас, а тим поводом служен је парастос и положено цвијеће код централног споменика код Храма Светог Саве на Горњој Лијесци.
Вишеград - сјећање - Фото: СРНА
Вишеград - сјећањеФото: СРНА

Учесници обиљежавања Дана одбране града обишли су ратне положаје на Горњој и Доњој Лијесци, гдје је Војска Републике Српске заједно са мјештанима прије 32 година успјела да сачува град од напада муслиманских снага.

Предсједник Скупштине Борачке организације Вишеград Александар Савић одржао је предавање на Доњој Лијесци ученицима Средње школе "Иво Андрић" о значају борби које су се водиле крајем октобра 1992. године на овим положајима.

Савић је рекао да се од 21. до 27. октобра 1992. године на овим положајима водила одлучујућа битка за Вишеград, за слободу на овим просторима.

- У борби за ово мјесто, за град и лијеву обалу Дрине живот је дало седам бораца. Истинска борба је трајала на овом подручју, а доласком додатних снага бригаде, ти храбри људи успјели су да одбију нападе и спријече непријатеља да нас уклоне са ове стране и пређу на другу страну Дрине, те да ставе Вишеград под своју контролу - рекао је Савић.

Српко Баранац, који је био један од бораца, рекао је да је ова битка била прекретница у ослобођењу Вишеграда.

"Био сам учесник те борбе и са саборцима чинио све да одбранимо Вишеград, а послије ове битке ишло се корак по корак до коначног ослобођења", рекао је Баранац.

Борац Војске Републике Српске Миле Перић оцијенио је да је веома битно враћати се на ова мјеста и упознати младе о ономе шта се дешавало.

- Неопходно је омладину упознати о догађајима из прошлости како би бројне жртве и истински јунаци били сачувани од заборава - истакао је Перић.

Током напада муслиманских снага страдало је седам припадника Војске Републике Српске и четири цивила.

Припадници такозване Армије БиХ су од 23. до 29. октобра 1992. године свакодневно нападали одбрамбене положаје Вишеградске бригаде, а главни напад су извели 29. октобра с циљем уласка у Вишеград.

Њима су се супротставиле бројчано слабије чете Вишеградске бригаде Војске Републике Српске које су након тешких борби извојевале побједу и одбраниле град.