latinica  ћирилица
25/10/2024 |  11:30 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Европол: МУП Српске учествовао у лоцирању одбјеглих "врачараца"

 Шпанска полиција је, у сарадњи са Европолом и шест европских партнера, међу којима је Министарство унутрашњих послова Републике Српске, ухапсила озлоглашене припаднике "врачарског клана", разбивши тиме кључну фракцију те групе, саопштено је данас из Европола.
Европол (Фото:  EPA/Lex van Lieshout, илустрација) -
Европол (Фото: EPA/Lex van Lieshout, илустрација)

Протеклих мјесеци, Европол, уз подршку Европске мреже тимова за активно тражење бјегунаца, координисао је напоре полицијских агенција Аустрије, Њемачке, Србије, Републике Српске, Словеније, Шпаније и Хрватске, што је довело до хапшења.

Обојица осумњичених се сада суочавају са екстрадицијом и очекује се да ће бити процесуирани због умијешаности у неколико убистава високог профила, наведено је у саопштењу.

- Вођа клана је ухапшен у Барселони 18. октобра, а 22. октобра услиједило је хапшење његовог блиског сарадника. Обојица су тражена због оптужби за убиство, покушај убиства и киднаповање чланова ривалских банди у Србији, Аустрији, Њемачкој и Шпанији - саопштено је из Европола.

У саопштењу се истиче да је вођа клана сматран једним од најтраженијих и најопаснијих бјегунаца у Европи.

- `Врачарски клан`, подклан `кавачког`, је од 2014. године умијешан у насилни конфликт са ривалским `шкаљарским кланом` који је резултирао смрћу више од 60 људи. Овај сукоб је почео након пљенидбе велике пошиљке кокаина у луци Валенсија - наведено је у саопштењу

Европол је истакао да је одиграо кључну улогу у операцији, фокусирајући се на развој обавјештајних служби и оперативну подршку.

- Стручњаци Европола су сарађивали са аустријским, њемачким и српским властима да анализирају шифровану комуникацију осумњичених, што је довело до њихове идентификације и хапшења. Као дио овог напора, српски полицајци су 2021. распоређени у Европол да раде на овим циљевима - наводи се у саопштењу.

Вођа криминалне групе "врачарци" Никола Вушовић Џони ухапшен је у петак, 18. октобра, у Барселони, гдје је потом ухапшен и његов најближи сарадник Никола Филиповић.