latinica  ћирилица
25/10/2024 |  11:24 ⇒ 11:52 | Аутор: РТРС

Милић за Радио Српске: Једноставнија исплата аустријских и њемачких пензија

Представници Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске , од 28. до 31. октобра боравиће у Бечу, гдје ће са са аустријским пензијским фондом потписати споразум о електронској размјени података неопходних за вођење управног поступка.
Младен Милић - Фото: РТРС
Младен МилићФото: РТРС

- Споразум ће омогућити брже и ефикасније остваривање права корисника и олакшати посао службама Фонда - каже директор Фонда ПиО Републике Српске Младен Милић у разговору за Радио Републике Српске.

Он је додао да више од 2.200 корисника права Фонда ПИО Српске који живе на територији Аустрије и више од 10.000 корисника права аустријског пензијског фонда који живе на територији Српске, неће више морати да до децембра текуће године достављају поштом потврду о животу да би им се наставила исплата пензија, већ ће моћи електронским путем да доставе тај доказ.

- Овакав споразум ускоро ће бити потписан и са њемачким Пензијским фондом - појаснио је Милић.

Према евиденцији Фонда, право на пензију остварује 287.779 корисника, од којих 230.000 живи у Српској, а близу 57.000 у 32 државе свијета.

- За исплату мјесечне пензије потребно је око 150 милиона КМ, а средства обезбјеђује Фонд и Влада Републике Српске. Систем пензијског и инвалидског осигурања у Српској је стабилан, а редовност исплате пензија неће бити доведена у питање - нагласио је Милић у емисији Заједнички талас Радија Републике Српске.

Он је најавио и редовно усклађивање пензија од 1. јануара идуће године, према којем би пензије требало да буду увећане за око 5,5 одсто.