latinica  ћирилица
25/10/2024 |  10:21 ⇒ 10:21 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Елиминисањем безбједносне пријетње морају се позабавит сви одговорни субјекти

Напад на полицијску станицу у Босанској Крупи је својеврсна безбједносна пријетња на цијелом простору БиХ, чијим елиминисањем се морају озбиљно позабавити сви субјекти одговорни за безбједност у БиХ тако што ће повећати степен кооперативности и сарадње, сматра декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је рекао да убиство и рањавање полицајца још једном показује да радикални исламисти у БиХ не мирују и не прежу ни од напада на полицијске објекте и униформисане и наоружане припаднике полиције.

- Иако још нису утврђене и јавности познате све околности и мотиви овог напада, са правом се може претпоставити да је ријеч о својеврсној индоктринацији радикалне младе популације и њеној дрскости и смјелости да нападају и када постоји велики степен вјероватноће да у том нападу могу изгубити и властити живот - указао је Жупљанин.

Према његовим ријечима, ако су припадници полицијских структура изложени оволиком степену угрожености, колика је онда потенцијална угроженост било ког грађанина у БиХ.

- Нажалост, овакве примјере смо имали у БиХ и у релативно блиској прошлости и очито је да из тих догађаја нису извучене одговарајуће поуке - указао је Жупљанин.

Према његовим ријечима, цијела друштвена заједница мора се запитати ко је све заказао у превентивном дјеловању против потенцијалних починилаца ових дјела.

- Већ и у овој фази утврђивања чињеница основано је вјеровање да је овдје ријеч о кривичном дјелу тероризма, које је, веома тешко предвидјети и предуприједити, поготово када се то питање актуелизује само када се деси конкретно дјело и брзо послије тога падне у заборав - констатовао је Жупљанин.

Петнаестогодишњак је синоћ упао у полицијску станицу у Босанској Крупи и ножем усмртио полицајца Огњена Марана, а ранио његовог колегу Авду Хасановића.

Овај напад окарактерисан је као терористички чин, потврдио је портпарол МУП-а Унско-санског кантона Аднан Бегановић.