latinica  ћирилица
25/10/2024 |  10:14 | Аутор: СРНА

Стојичић: Подршка наставницима у исказивању негодовања због насиља

Појаве насиља у школама у Републици Српској морају се свести на најмању могућу мјеру и Министарство просвјете и културе Српске разумије потребу просвјетних радника да изразе негодовање мирним протестима и искажу солидарност са онима који су били изложени било којем виду насиља, поручила је ресорни министар Жељка Стојичић.
Жељка Стојичић - Фото: РТРС
Жељка СтојичићФото: РТРС

Стојичићева је рекла Срни да је у школама у Републици Српској мали проценат нежељених случајева, те да се тежи нултој стопи толеранције на насиље.

- Изражавам осуду и жаљење због свих наставника који су у посљедње вријеме изложени насиљу и таквим појавама уопште, а посебно у школама томе морамо стати у крај - истакла је Стојичићева.

Она је навела да су школе у Српској уређене и здраве средине, али да и најмањи проценат забиљеженог насиља треба озбиљно схватити.

- И најмањи проценат забиљеженог насиља нас обавезује да много више радимо на превенцији насиља и едукацији просвјетних радника у овом смислу, те развијању здравијих партнерских односа са родитељима - рекла је Стојичићева.

Она је напоменула да Министарство континуирано улаже у васпитно-образовни систем с циљем његовог сталног унапређења и стварања здравог и стимулативног окружења за ученике и све запослене у школама, као и успостављање механизама за спречавање и превенцију насиља у школама.

- У томе смислу је кључна већа ангажованост свих руководстава школа, као и актива директора школа који треба да успоставе јачу сарадњу и дефинишу односе у школама, те да успоставе атмосферу која ће бити подржавајућа за све запослене, као и за ученике, те родитеље који треба да имају једнак третман - поручила је Стојичићева.

Она сматра да је важно развити однос непосредне комуникације ученика и наставника у школама.

- У овој години смо значајно ојачали стручне службе у школама и омогућили школама са више од 1.000 ученика да имају још једног стручног сарадника - рекла је Стојичићева.

Она је поручила родитељима који нису задовољни нечим у школи да се обрате разредном старјешини и разговарају, те истакла да су сарадња и дијалог најбољи начини рјешавања било који проблем.

"Свака несарадња и дјеловање наставника и родитеља, које није заједничко, негативно се одржавају на дијете, а свака врста насиља показује немоћ", упозорила је Стојичићева.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је да ће у сриједу, 30. октобра, у Бијељини у 12.00 часова Синдикат организовати протестни скуп "Стоп насиљу над просвјетним радницима".