latinica  ћирилица
24/10/2024 |  20:34 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Вулин: БРИКС има историјску обавезу да оправда наду коју је пробудио

Потпредсједник Владе Републике Србије Александар Вулин, који као лични изасланик предсједника Александра Вучића предводи делегацију Србије у Казању, присуствовао је пленарној сједници самита БРИКС-а којом је предсједавао предсједник Руске Федерације Владимир Путин.
Александар Вулин - Фото: Уступљена фотографија
Александар ВулинФото: Уступљена фотографија

Вулин је, обраћајући се учесницима самита БРИКС-а, пренио поздраве предсједника Србије и изразио захвалност руском предсједнику што је омогућио Србији да се обрати на великом и важном скупу.

Истакао је да се свијет мијења и да нас је униполаран свијет довео до прага глобалног уништења.

- Неограничена власт једне силе показала се као велики злочин када је НАТО 1999. године извршио агресију на Србију. НАТО тада није питао ни Уједињене нације ни било кога од вас, сила је била довољно оправдање. НАТО је тада покушао да убије Србију али Србија је прежијвела. Ипак, успио је да убије међународно право. Међународно право није преживјело - рекао је Вулин.

Вулин је нагласио да БРИКС има историјску улогу да поврати изгубљену равнотежу и успостави поново систем јасних међународних правила, да окупи слободне људе и успостави правила која ће нас сачувати од свеопштег уништења.

- Глобални југ и Глобални запад нису географске одреднице, да јесу не би Србија била бомбардована као земља у срцу Европе. Глобални југ и Глобални запад су лозинке за скуп вриједности које нас одређују и разликују. Нас за овим столом окупљају заједничке вриједности а не границе или географија. Униполатни свијет не признаје слободу за било кога ко не припада елити Запада - навео је Вулин.

Вулин је истакао да "БРИКС има историјску обавезу да оправда наду коју је пробудио, да успостави своје институције и понуди савез равноправних".

- Да понуди рад на јачању сарадње у областима енергетике, пољопривреде, здравства али и безбједности кроз сарадњу наших служби у области борбе против тероризма, свих облика екстремизма али и свих облика "обојених револуција" којима колективни запад поништава сваку демократску вриједност и на власт доводи послушнике који од својих земаља добровољно праве колоније. Шеснаести самит БРИКС-а је показао да нада у бољи свијет јесте могућа, баш као што је показао да је веома глупо мислити да се Русија може изоловати, да се Кина може уплашити или да се Србији може забранити да сама бира своје пријатеље - поручио је Вулин.