latinica  ћирилица
28/10/2024 |  07:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Рад Тонина Пицуле биће под лупом Министарства спољних послова

Министар спољних послова Србија Марко Ђурић изјавио је у да ће то министарство "држати под лупом" рад хрватског политичара Тонина Пицуле, који је именован за новог извјестиоца Европског парламента за Србију.
Марко Ђурић (фото: ТАНЈУГ / Министарство спољних послова Србије) -
Марко Ђурић (фото: ТАНЈУГ / Министарство спољних послова Србије)

Ђурић је за телевизију Пинк рекао да ће министарство на чијем је челу реаговати на сваки евентуални покушај Пицуле "да своју позицију злоупотреби етикетирањем Србије", или на његово "националним предрасудама мотвисано дјеловање".

- Недопустиво је да позиција извјестиоца Европског парламента буде злоупотребљена за било какву, било чију политику, или на предрасудама засновану националистичку агенду - казао је Ђурић.

Министар је рекао да се "искрено нада да Пицула неће наступати тако".

- Али ова моја нада нема превише основа, ако имамо у виду шта је Пицула говорио о српској цркви, држави и српској политици у претходним мјесецима - рекао је Ђурић.

Када је у питању изјава предсједника Србије Александра Вучића да Пицула мора да се квалификује да би дошао у контакт са њим, Ђурић је рекао да је Вучић на примеру Пицуле показао да чува достојанство Србије.

- Вучићеве ријечи долазе из перспективе неког ко је нагласио да је спреман да говори са политичким неистомишљеницима. Прво нека се Пицула докаже, морамо видјети да ли жели да буде објективан, тако да подржавам овакав став нашег предсједника - рекао је Ђурић.

Нагласио је да ће Пицулин рад бити вреднован из Србије "на основу онога како буде дјеловао".

Он је казао да ће се Србија, ако Пицула не буде коректан, постарати да сваки човјек у Европи буде свестан његових предрасуда и етикетириња.

Додао је да не би поистовјећивао избор Тонина Пицуле са званичним ставовима ЕУ.

- Њега је изабрао Одбор за спољну политику Европског парлеманта и не представља цијелу ЕУ. Тај одбор има преко 70 чланова, а свакако да су чланови Европске комисије другачији од ставова Европског парламента. Несумњиво да његов избор показује да у Европском парламенту постоји јако упориште скептика када је у питању Србија. Ми по питању тога не сједимо скршених руку - рекао је Ђурић.

Он је рекао да је у посљедњих неколико месеци имао 14 билатералних посјета у земљама чланицама ЕУ, као и да је свака од тих посјета била веома интензивна.

- Свуда, на сваком мјесту се боримо за то да створимо критичну масу подршке за Србију - истакао је Ђурић.

Ђурић је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић "јасно рекао да Тонино Пицула неће водити политику Србије никада".

- Ја бих додао да Тонино Пицула неће водити ни политику проширења ЕУ према Србији - рекао је Ђурић.