latinica  ћирилица
24/10/2024 |  18:35 ⇒ 22:32 | Аутор: РТРС

Прича о камповима у Српској покушај дестабилизације; Додик: Неће проћи лаж, у суботу састанак надлежних служби (ВИДЕО)

Иако су безбједносне структуре у Републици Српској и БиХ демантовале информације о постојању кампова у Српској, у којима Руси обучавају Молдавце за изазивање нереда у тој земљи, америчка амбасада и Мајкл Марфи су забринути. То је потврда да је и овај медијски спин продукт хибридног рата против Републике Српске, порука је из Казања предсједника Милорада Додика. Зато је већ за суботу у Источном Сарајеву сазвао састанак представника свих релевентних институција и званичника и доказати да тврдња о постојању кампова потпуна лаж. Из Казања је поручио да ће о томе обавјестити руску страну. Тамошња јавност већ је обавјештена, његовим интервјуом за телевизију "Русија 24".
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Једини кампови за обуку милитаната у БиХ постојали су на тлу Федерације, попут Погорелице и Маоче, подсјећа предсједник Српске оштро демантујући актуелне и раније наводе о постојању било каквих кампова за обуку у Српској. Каже, није случајно да се ови медијски спинови пласирају током његовог учешћа на Самиту БРИКС-а у Казању.

- Ово је покушај америчке амбасаде да скрене пажњу на чињеницу да смо ми данас овдје у Казању, да направе атмосферу јер шеф Европске комисије сутра долази у Сарајево и да покушају да одрже још једну лаж коју ће провлачити кроз извјештаје које запад пише о стању на Балкану. Циљ гнусне пропаганде да одржи Републику Српску на негативној страни приче и наравно пружи прилику муслиманима, као што је Конаковић да и даље клеветају - поручио је је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Званичници Српске забринутог америчког амбасадора обавјештавају - вијест о руским инструкторима који у Српској наводно обучавају држављане Молдавије за антиуставно дјеловање у својој земљи, класичан је обавјештајни и медијски спин. То је, кажу, још један доказ сталне тежње да се Српска покаже као рементилачки фактор.

- Имали смо скоро, прије неког времена причу око кампова у Српској. Вјерујем да би сви били алармирани да постоји било какав проблем те врсте - поручила је Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ.

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, поручује да они који износе те тврдње и докажу их.

- Ако већ имате те информације, ајде, реците за те кампове. Па ви знате да та прича се прича за Српску посљедњих пар година и никада ништа од тога није било тачно. А имамо индиције да се неке ствари дешавају на другим локалитетима, на то немате коментар - истакао је Вишковић.

Ни један једини податак, који би потврдио постаојање наводних кампова, МУП-у Републици Српској није достављен, али су предузете мјере да се чак и медијске спекулације провјере. Министар Синиша Каран каже да је Молдавија на питање Минустарства одговорила да информације нису предмет јавне него државне безбједности, али да ни једна обавјештајна агенција у БиХ не посједује ни званичне податке, нити било какве захтјеве од сродних агенција у Молдавији. Идентични одговори безбједносних агенција и Министарству безбједности у Савјету министара.

- Да је то тачно и да има истине у томе, онај који има податке дао би их по линији агенција нашем министарству да их провјеримо, а не да злоупотребљава и на овакав начин блати министарство и Републику Српску непровјереним и нетачним информацијама - нагласио је Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара БиХ, каже да су такве информације у домену научне фантастике.

- Очигледно да не постоје. Не разумијем поступке Молдавије која је изашла са информацијама, а није упозорила ни Републику Српску, није тражила објашњење - рекао је Нешић.

Званичне информације и објашњења очито само америчкој амбасади нису потребни, а повод су да се Мајкл Марфи поново забрине. И, гле чуда, запита о посвећености Републике Српске и њеног руководства провођењу реформи. Све, сасвим случајно у вријеме одржавања Самита БРИКС-а у руском Казању.

- Видјели сте његову изјаву како сам ја дошао овде да са Путином правим план за Рушење БиХ. Све и један пут када смо о томе причали Путин је рекао да Русија стоји само иза Дејтонског споразума. То значи да стоји иза дејтонске БиХ и територијалног интегритета БиХ. Ми то добро разумијемо - додао је Додик.

У дезинформацијама о наводним руским инструкторима и обуци Молдаваца на тлу Републике Српске предсједник Српске препознаје обавјештајне активности наложене из западних служби, јер провјерама је каже утврђено да ни оне не располажу информацијама о наводним камповима у Српској. Онима који су попут Марфија забринути, порука, покажите гдје се налазе, уништићемо их без оклијевања.