latinica  ћирилица
24/10/2024 |  18:32 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

У Котор Варошу и Бањалуци пријављено више случајева вирусног менингитиса код дјеце (ВИДЕО)

Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су четири случаја оболијевања дјеце од вирусног менингитиса на подручју Котор Вароша и један у Бањалуци. Још један пријављен је бањалучком Дому здрављу. Обољела дјеца из Котор Вароша хоспитализована су у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Из УКЦ-а су саопштили да су дјеца стабилног здравственог стања.
Дом здравља Котор Варош - Фото: РТРС
Дом здравља Котор ВарошФото: РТРС

У Дому здравља Котор Варош посљедњих дана повећан је број прегледа због појаве серозног менингитиса. Ово вирусно обољење потврђено је код петоро дјеце. Чекаоница ове здравствене установе је пуна, а родитељи из страха доводе дјецу на преглед.

Љекари истичу да нема мјеста паници. Из УКЦ-а потврђују да су обољела дјеца из Котор Вароша стабилног здравственог стања. Служба которварошког Дома здравља прати ситуацију и поступа по добијеним инструкцијама.

-Вирус менингитиса се преноси капљичним путем. Можемо препоручити родитељима да уколико дјеца имају неке од симптома, да их не шаљу у колектив како би се спријечило ширење вируса. Мислим да је сасвим довољно да се хигијенске мјере дигну на један виши ниво - нагласила је педијатар у Дому здравља Котор Варош Драгана Кнежевић.

Троје обољеле дјеце налазило се у старијој групи предшколске установе "Лариса Шугић". Данас, овај вртић готово да је празан.

- Имамо информацију да су дјеца добро, лијече се, а симптоми нису тешки. Да је ушла паника међу дјецу јесте, родитељи се плаше, па мали број дјеце долази у вртић - рекла је в.д. директора ове предшколске установе Биљана Лукић.

Међу обољелим је и ученик првог разреда ОШ "Свети Сава" . Према ријечима директора ове установе, Дули Петрушићу, ресорном Министарству упутили су захтјев за наставу на даљину у одјељењу које похађа дјечак.

- Пратимо ситуацију, школа је предузела све мјере из своје надлежности, појачали смо план дезинфекције школе, учионица и осталог - нагласио је директор.

Подсјећамо, вирусни менингитис је акутна упала можданих овојница, релативно блажег тока, а најчешће се јавља управо код дјеце предшколског и школског узраста. Симптоми обично трају до 10 дана, а у већини случајева изљечење је потпуно и без тежих посљедица.