latinica  ћирилица
24/10/2024 |  18:27 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

НСРС обиљежила 33 године од оснивања; Представљена књига "Арматура суверенитета" (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске обиљежила је 33 године од оснивања. Основана је 24. октобра 1991. године под називом Скупштина српског народа БиХ.
33 године НСРС - Фото: РТРС
33 године НСРСФото: РТРС

Након избијања ратног сукоба, њено сједиште је из Сарајева измјештено у Пале, а од 98. године налази се у Бањалуци.

Поводом 33. годишњице оснивања, вечерас је представљена књига "Арматура суверенитета".

Књига "Арматура суверенитета" садржи све акте које су посланици изгласали од оснивања парламента Српске.

На једном мјесту сабрани су сви закони, правни акти, декларације, резолуције и одлуке, по годинама усвајања.

Посљедњи је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, усвојена на Свесрпском сабору у Београду.

Промоцијом ове значајне књиге, Народна скупштина Републике Српске обиљежила је 33 године постојања. У згради парламента окупили су бројни званичници Српске.

Јединствена порука, коју су упутили јесте да је Народна скупштина један од главних стубова Републике Српске, и да је показала постојаност при доношењу одлука у пресудним моментима за опстанак Републике.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је 33 године од оснивања парламента Српске јубилеј читавог народа јер је 24. октобра 1991. године, када је основана Скупштина српског народа у БиХ, све почело у Српској.

Стевандић је изразио наду да ће и садашња генерација политичара, посланика, премијера и предсједника заслужити своје мјесто у историји као што су то они који су стварали Републику Српску и дигли руку да настане Народна скупштина, Дан Републике, Дан доношења Устава Српске, да оснују телевизију и друге институције Српске.

Он је указао да притисак и данас постоји, на предсједника Републике, парламент, Владу.

 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је вечерас да зборник "Арматура суверенитета" садржи све одлуке Народне скупштине и да га треба погледати јер представља 33 године изазовног времена за Српску.

Вишковић је у Бањалуци присуствовао промоцији зборника "Арматура суверенитета" поводом 33 године од оснивања Народне скупштине, појаснивши да је то зборник свих одлука Народне скупштне Републике Српске.

- Ово је добро штиво за све нас и препоручио бих свима да прелистају зборник и виде како је то било у ове 33 године изазовног времена за Републику Српску - рекао је Вишковић.

 

Марина Рагуш, изасланик предсједника Скупштине Србије Ане Брнабић, рекла је да су сви са обје стране Дрине у посљедње 33 године имали изазовна времена, са великим искуством, те дали велике жртве.

- Посљедњих 12 година из научених лекција идемо потпуно другачијим путем мира, стабилности, економског раста и развоја - навела је она.

Истакла је да је у вријеме глобалних изазова и потенцијалних криза веома важно да Срби буду уједињени у једном циљу, а то је да по сваку цијену задрже мир и стабилност и да јаким корацима заједно у саборности биљеже успјех.

Промоцији су присуствовали премијер Републике Српске Радован Вишковић, министри у Влади Републике Српске, бивши предсједници парламента Српске, званичници у институцијама Републике Српске и БиХ, локалним заједницама, те бројни други гости.