latinica  ћирилица
24/10/2024 |  18:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Грајф: Свака особа на планети би требало да посјети Јасеновац

Израелски историчар Гидеон Грајф изјавио је данас да да је у свијету и даље мало познат концентрациони логор Независне Државе Хрватске Јесеновац гдје је током Другог свјетског рата свирепо убијено око 700.000 невиних жртава.
Гидеон Грајф (Фото: Танјуг/Немања Јовановић) -
Гидеон Грајф (Фото: Танјуг/Немања Јовановић)

- Најшокантнија је чињеница је да је тај пакао на земљи, гдје је око 700.000 невиних људи брутално убијено са 57 различитих метода, годинама био потискиван и непознат - рекао је Грајф Танјугу.

На Међународном београдском сајму књига, стручњак за холокауст Гидеон Грајф је данас био гост штанда Фондације "За српски народ и државу" поводом свог чланка "Јасеновац, логор и његово историјско и морално значење" у часопису "Напредак".

Грајф је рекао да његов чланак представља битне тачке о концентрационом логору смрти Јасеновац, и трагедије која се тамо дешавала због усташких злочинима од 1941. до 1945. године.

Подсјетивши да је његова књига "Јасеновац, Аушвиц Балкана" помогла да се Јасеновац као тема појави у међународној јавности, Грајф је додао да је поносан што је томе допринио.

Према његовим ријечима, након књиге десила се мала револуција и почело се причати "о мјесту које је било пакао на земљи и колико су усташки злочини били екстремнији и бруталнији од оних њемачких нациста".

- Усташе су хтјеле да додирну, осјете жртву док умире, док су Нијемци били дистанцирани. Постоје и друге разлике које чине Јасеновац чак варварскијим у односу на Аушвиц, Треблинку, Мајданек и друге логоре истребљења - рекао је историчар.

Грајф је додао да је важно нагласити храброст српских логораша који су у посљедњи теренутак 1945. године, кренули у бјекство "што показује да њихов морал није био сломљен".

Оцијенивши да је Јасеновац био гробље Срба, Јевреја, Рома и других невиних људи, Грајф је рекао да је то "мјесто ужасне судбине стотина хиљада људи".

- Свака особа на планети би требало да посјети Јасеновац, као Аушвиц. То је мјесто људске окрутности, варварства и недостатка милости. Ако постоји пакао, то је Јасеновац - нагласио је Грајф.

Примијетивши да у свијету и даље постоји ограничено сазнање о Јасеновцу, Грајф је додао да историчари имају још посла, а и сам планира још књигу о логору, како би подигао свијест јавности о његовом постојању.

- Још је непознат, а требало би да буде познат. То дугујемо морално стотинама хиљада невиних жртава. Лично, свим својим снагам ћу радити на томе да Јасеновац, то ужасно мјесто, буде познат - рекао је Грајф.

Према његовим ријечима, Јасеновац је "црвено упозорење човјечанству, шта окрутност може направити".

- Јасеновац се никад не смије поновити. Никад - закључио је Грајф.